Nijkerk/Hoevelaken

We hadden er allemaal reikhalzend naar uitgekeken, de tuinenreis naar Limburg.

Al vroeg vertrokken we met chauffeur Theo met een volle bus Groei&Bloeiers en gasten. Bij Nijmegen haalden we even onze good old  gastvrouw/gids Gerda Faay op. Vanwege de lange reis kregen we ons eerste kopje koffie met koekje in de bus.

Bij de Carishof kregen we op de Cour, de binnenplaats waar vroeger de mestplaats was, de geschiedenis van de oude carréboerderij te horen. Aansluitend was er een rondleiding. Door de tuin niet geheel te omsluiten met hagen doen de horizontale lijnen van het omringende landschap mee in het totaalbeeld. Mooie plantencombinaties, veel potten met ton-sur-ton kleuren, een mini-wijngaard en een prachtige vijver. Kortom een fraaie tuin in een prachtige, sfeervolle ambiance. Fijn dat we deze nog konden bezoeken voordat de boerderij verkocht wordt.

Na een kop koffie met zelfgebakken marmercake, vertrokken we naar Kwekerij Bastin, slechts 5 km van de Carishof. Het is een kwekerij, zoals ze zelf zeggen, met een vakantiegevoel. Je vindt er mediterrane planten zoals Salie, Rozemarijn en Lavendel. Als ik op deze kwekerij ben spelen er 2 herinneringen door mijn hoofd. Het liedje van Simon en Garfunkel: “Are you going to Scarborough Fair? Parsley, Sage, Rosemary, and Thyme…”. En aan een vakantie in de Luberon waar we de Abbaye  de Senanque bezochten, een abdij midden in de lavendelvelden. Om deze sfeer mee te nemen voor de eigen tuinen, werden er heel wat plantjes gekocht. De bus stond al gauw vol met gelabelde tasjes. (al was het volgens de buschauffeur nog niet zo erg als eerder die week toen hij ook een tuinreis had)

Daarna naar Roosteren waar we Hoeve Schettereind bezochten. De vrolijke eigenaresse ontving ons met Limburgse gastvrijheid; drinken en naar wens met echte Limburgse vlaai. Een kleurrijke tuin met veel sfeervolle zitjes en brocante waar je niet snel uitgekeken raakt. Een boomgaard met gevlochten wilgentenen rond de boomspiegel, een gigantisch kippenverblijf, moestuin en een rechthoekige, verhoogde vijver. De kersen van de boom smaakten heerlijk zoet. 

Tot slot bezochten we Brookers Garden bij Venlo. Het spreekwoord zegt “bij de buren is het gras altijd groener”. In dit geval een biljartlakengroen tapijt omringd door diverse vijvers en fantastische borders. Hoe dit alles wordt onderhouden door twee mensen met een baan is mij een raadsel. Heel even had ik een geluksmomentje toen ik in een hoekje warempel een brandnetel zag staan die aan de aandacht was ontsnapt.

De tuinenreis was meer dan geslaagd. De voorspelde regen viel tijdens onze bustocht en de temperatuur was prima. Na een goed verzorgd, heerlijk etentje zwaaiden we Gerda Faay weer uit en werden we weer naar Nijkerk gereden. Iedereen die aan deze prachtige dag heeft meegewerkt, van harte bedankt!

Dick van Vaneveld

De foto's kun je hier vinden.

Hieronder de websites van de tuinen en de kwekerij waar we zijn geweest of die als je niet mee was helaas hebt gemist.
Welkom - De Carishof
www.hoeveschettereind.nl
www.brookergarden.nl

kwekerij Bastin, vaste planten, lavendel, kruiden, prairieplanten, siergrassen en andere tuinplanten online bestellen of op de kwekerij kopen