Nijkerk/Hoevelaken

Een aantal internet, app en facebook tips voor de nieuwsgierige tuinliefhebber. Onderstaande weblinks zijn direct aan te klikken op onze internetpagina https://www.nijkerk.groei.nl in de rubriek diversen.

Beleeft u ook altijd zoveel voorpret bij het bestuderen van de nieuwe zaadcatalogi en het bestellen van zaden tijdens de kille donkere winteravonden? De moderne media staat deze oude gewoonte niet in de weg, sterker nog het wordt misschien nog wel leuker. Online worden heel veel knollen, bollen en zaden aangeboden. Ik heb voor u een kleine selectie gemaakt.

Cruydthoeck wilde bloemen: https://www.cruydthoeck.nl  is dé webshop voor wilde bloemen zaden en ecologisch passende bloemenweide mengsels. Biologische zaden zijn te bestellen bij https://www.bolster.nl . Ook bij de morgenster http://www.morgensterzaden.nl worden de veelal inheemse zaden op biologische en ecologische basis geteeld. Bent u op zoek naar iets bijzonders en exotisch dan is https://www.onszaden.nl de plek om zaden van over de hele wereld bemachtigen.
https://www.vreeken.nl  ”de enige echte zaden specialist” mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken.

Ook zijn er online veel aanbieders van zomerbollen te vinden zoals Peter Nyssen uit Hillegom https://www.peternyssen.com/nl . Bijzondere Dahlia´s vindt je bijvoorbeeld bij https://www.ferdinandushof-shop.nl of https://www.geerlings-dahlia.nl

Waar u al gelijk mee kunt starten is het kweken van paddenstoelen. Dit kan zowel binnen- als buitenhuis. Paddenstoelenbroed kan worden besteld bij https://www.homegreen.nl/paddenstoelen-broed  Als u nieuwsgierig bent wat voor een mooie zwammen u kunt kweken met koffieprut, surf dan eens naar https://www.rotterzwam.nl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://tuinenstruinen.org/ . Dit is een webmagazine waarin, zoals zij zelf aangeven, de tuin weer een tuin mag zijn: ”Hier geen buitenkeukens en loungesets. Bij TuinenStruinen bestaan tuinen voor het overgrote deel uit planten”.

Op deze website kan je met de button VIDEO doorklikken naar https://floratube.wordpress.com/. Een website vol met video’s over tuinen, tuinarchitecten (o.a. Piet Oudolf) tuinshows en tuinprogramma’s zoals de Chelsea Flower Show en Gardener's World.  

De Groei&Bloei app is een must voor alle leden! Deze app is op je smartphone gratis te downloaden na registratie via https://www.ledenpasmobiel.nl/groei/#/start/.

Zo heb je altijd je ledenpas en de actuele kortingskalender met kortingsvouchers en evenementenagenda tot je beschikking. Vanaf 2019 wordt de kortingskalender waarschijnlijk alleen nog maar digitaal aan de leden aangeboden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Nationale Tuinweek thema van dit jaar is “De Levende Tuin”. In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Rondom je eigen huis wordt het fijner en gezonder voor jezelf, je kinderen maar ook de vogels. Insecten en andere dieren. Voor mij is de levende tuin dan ook een inspiratiebron en motivator voor een meer duurzame, milieubewuste en natuurlijke levensstijl.
Wil je inspiratie opdoen en (online) kennis maken met mensen uit Nederland en België die hier invulling aan willen geven, ga dan naar https://www.velt.be/  en wordt volger van de Facebookgroep Velt vzw. Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, is de club voor iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken.  Ook bij ons in de buurt zijn Velt afdelingen actief, bijvoorbeeld https://beweegt.velt.be/gooieneemland/2170/welkombijveltgooieneemland.

Velt steunt en promoot de actie 2020pesticidevrij. De Nederlandse overheid steekt ook veel energie in het terugdringen van pesticiden om bodem- en watervervuiling tegen te gaan en de insectensterfte terug te dringen. Zij hebben een erg informatieve website gebouwd: https://www.onkruidvergaat.nl/ Op de website kan je tool box kaarten downloaden die informeren over de ontwikkeling van methoden en technieken rond niet-chemische plaagbestrijding, gewasbescherming en beheer.

Wil je meer weten over permacultuur en de praktische uitvoering hiervan in je (moes)tuin, surf dan eens naar de website van Vera Greutink: http://www.tuinsmakelijk.nl/.  Vera is bekend als spreker en columnist voor Groei&Bloei, maar zij deelt ook veel informatie via haar website en eigen YouTube kanaal.