Hoe is het u vergaan als beginnend groentekweker? Heeft de moestuin u gegeven wat u ervan verwachtte? Een goede oogst? Dat is wel wat Riet en Gerard Traa, twee enthousiaste en ervaren tuiniers van onze vereniging voor u hopen. In het volgende artikel geven zij u allerlei adviezen voor de komende herfstperiode. Want er is weer volop werk te doen!
De vorige keer spraken we over grondverbetering en wisselteelt. Nu maken we plannen voor het nieuwe seizoen.
In september kunnen we nog groentes zaaien zoals winterspinazie. In een kweekbak of kweekkastje komt veldsla, rode sla en roodlof nog heel goed op. Misschien is het poten van kleine kweekplantjes voor u handiger. Andijvie- en koolplantjes zijn nog te koop op de markt of bij de kweker.
Waar wij veel plezier aan beleven is de winterbloemkool. Het is een fijne plant die weliswaar heel langzaam groeit maar in maart of april geoogst kan worden. Ze is ongevoelig voor ziektes en heeft dus geen bestrijdingsmiddelen nodig. Ook knoflook is een leuk gewas om te kweken. Koop een bolletje of een streng in de natuurwinkel. U kunt ervan uitgaan dat deze biologisch gekweekt en vers is, dit in tegenstelling tot wat er in de meeste supermarkten aangeboden wordt. Plant de teentjes 10 cm. uit elkaar en markeer de plek. In de volgende zomer kunt u de nieuwe bolletjes oogsten. En ze ruiken al heerlijk als ze uit de grond komen!
Als u dit jaar begon met het aanleggen van een aardbeienbed, en met een mooie oogst als resultaat, dan raden we u aan om nu de bladeren van de “moederplant” af te knippen. De uitlopers zijn de jonge plantjes voor volgend jaar. Als u deze uitplant in een nieuw bed, dan heeft u volgend jaar een dubbele opbrengst. Het eerste, oude bed en het tweede nieuwe bed maakt u voor volgend jaar klaar door er tussen de plantenrijtjes humusstro-mest te strooien als grondverbeteraar. En het voorkomt onkruid.
Het is raadzaam om na twee jaar het eerste bed op te ruimen en een jaar te laten rusten. Wij zaaien daar dan tagetes ( afrikaantjes) in ter voorkoming van plantenziektes. En ter vervanging van de oudste planten kopen we nieuwe sterke plantjes om het nieuwe derde bed ermee te vullen. Zo hebben we ieder jaar twee aardbeienbedden met een mooie oogst en één rustend bed.
Het najaar is de tijd om de grond bij te mesten en dat gaat het best door groenbemesting. Dat is een verbetering van de grond op een milieuvriendelijke manier. In een leeg groentebed kan je haver zaaien die in de winter opkomt en in het voorjaar ondergespit wordt. De grond voelt daarna los en rul aan. Afhankelijk van de grondsoort kan u er gedroogde koemest aan toe voegen. In het voorjaar en in de zomer zijn er veel andere zaaiplanten geschikt voor dit doel. Op internet vindt u onder “groenbemesting” verschillende artikelen over dit onderwerp.
Als u geen duidelijkheid heeft over de grondstructuur van uw moestuin, laat dan een grondmonster testen bij een bedrijf als Welkoop.
Wij hebben op onze zandgrond heel veel baat bij de biologische bemester D.M.C. Deze is te koop in tuincentra en kwekerijen. Maar zoals overal geldt ook hier: Nooit teveel bemesten! Houdt u aan de dosering.
Toch valt er in het najaar nog iets te oogsten. Als u met succes stambonen of snijbonen heeft gekweekt, laat dan enkele peulen drogen aan de plant. Als ze kurkdroog zijn bewaart u deze in de peulenschil op een droge plek om ze in het voorjaar te doppen en opnieuw te zaaien.
En ook hier adviseren we om niet jaren lang de zaden van dezelfde plant te gebruiken maar na enkele jaren weer nieuw zaad te kopen. Zo houdt u gezonde sterke planten. Met als gevolg een rijke oogst!
Tot slot: Heeft u al geprobeerd om bessenstruiken te planten? Nu is het een gunstige tijd om een aalbes, een kruisbes of een framboos als jonge plant een plek te geven in of aan de rand van uw moestuin. Een blauwe bessenstruik vraagt in tegenstelling tot de eerder genoemde een zure grond, houdt daar wel rekening mee. Volgende zomer kunt u van deze snelle groeiers al de vruchten plukken.
Dat was het voor deze keer. We hopen dat we u weer een stukje verder op weg geholpen hebben met het boeiende werk dat tuinieren is.
Riet en Gerard