Nijkerk/Hoevelaken

Een geslaagde dag

Terugblik open tuinen dag zaterdag 15 juni 2024 in de gemeente Nijkerk. 

Wat waren we blij, dat de regen vandaag niet meer met bakken uit de lucht viel. Er viel slechts heel af en toe een klein buitje, maar het grootste deel van de dag was het droog met af en toe een zonnetje. De organisatie kijkt tevreden terug op deze goed verlopen dag, waar we (ruim 150) bezoekers mochten ontvangen.

Er was weer veel te genieten deze dag: we bezochten 7 zeer afwisselende tuinen, ieder met een geheel eigen stijl. Je kwam van de ene in de andere groene oase in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken, midden in een woonwijk of aan de rand ervan.  Je hoorde regelmatig: ‘ik ben hier al zo vaak voorbij gekomen, nooit geweten dat er zoveel moois te zien zou zijn.  Wat leuk dat we even mochten komen kijken’. Bewondering alom voor het vele werk wat er in een tuin is. 

Er was voor elk wat wils: van natuurtuinen tot strakke borders, tuinen met grote gazons, slingerpaadjes tussen een keur aan bloeiende vaste planten, moestuinen en waterpartijen. Er was één thema dat in alle tuinen hetzelfde was: de enorme aantallen slakken, die dit jaar in de tuinen hun maaltijd bij elkaar sprokkelen.

Geïnteresseerden die hun tuin volgend jaar willen openstellen zijn nu al van harte welkom om zich alvast te melden door een mail te sturen naar info(at)nijkerk.groei.nl

Benieuwd naar de foto's? Klik hier

Omdat tuineigenaren en vrijwilligers niet de route konden doen op de dag zelf kwamen zij op maandag en woensdag  na de open tuinen dag bij elkaar kijken. Dit was ook heel gezellig en goed. Iedereen was onder de indruk van hoeveel mensen de tuinen dag hadden bezocht. Ervaringen werden uitgewisseld van zaterdag. Stekjes werden gegeven. 

Hoe hebben de tuineigenaren het ervaren?

15 juni was het zo ver, onze tuin zou bezocht gaan worden door allerlei tuin liefhebbers. De weersvoorspelling beloofde niet veel goeds en de ochtend begon nat. Maar, een beetje tot onze verbazing, de eerste bezoekers stonden iets na tienen bij ons op de stoep. 

Vanaf toen was er eigenlijk tot aan 17.00 uur bezoek in de tuin. Het was erg leuk om de tuin, waar we zelf erg blij mee zijn, met anderen te kunnen delen. Veel bezoekers waren verrast, vanaf de weg is de tuin niet echt zichtbaar. 
De ruimte, het vrije uitzicht, de paarse en gele bloemen, de pergola en de vijver met beplanting werden enthousiast ontvangen. 

Zoals één van de gasten in ons boekje schreef: " Prachtige tuin! Vooral het uitzicht, het van je af kunnen kijken. Authentieke pergola. Vijver met mooie waterlelie! Kortom: genieten".

Dat genieten doen we dagelijks, leuk dat we dat een dag konden delen met anderen. Volgend jaar stappen we zeker zelf op de fiets.

Hartelijke groet,
Jan en Odyle de Roos


Op 15 juni 2024 werd weer een “Open tuinendag” georganiseerd door Groei en Bloei. Wij deden voor de eerste keer mee en stonden dus blanco ten opzichte van de vraag hoeveel mensen we konden verwachten. Tussen de buien door (en met zonneschijn) waren het er 108. (We hadden het geturfd).

Helaas had onze tuin te lijden gehad onder de vele, vele regen en een chronisch gebrek aan zon. Daarom was de bloei beperkt. Dat kon het enthousiasme van de haast professionele bezoekers niet verhullen. Zij kenden de namen en wisten het gebrek aan bloei te schatten. Ook de kunstwerken.

Opvallend was (voor eerste deelnemers als wij) de feilloze organisatie. Complimenten!

Leuk om al die enthousiaste mensen te ontmoeten!

Familie Versluis


Deze dag was voor ons een leuke en gezellige ervaring. Er kwamen best veel bezoekers en het was leuk om met de bezoekers in gesprek te gaan en leuke en positieve opmerkingen te ontvangen.

De opmerkingen “dit is een tuin waar alles in zit” over onze tuin, vonden wij heel leuk want zo zien wij onze tuin ook.

De week erna hebben we elkaars tuinen bezocht, dat was verrassend en heel gezellig. Een avondje uit met tuinliefhebbers. Het was goed georganiseerd, hartelijk dank voor de organisatie. Ga zo door Groei & Bloei.

Anneke en Aalt Vreekamp.


Het allereerste wat me op viel was het enthousiasme van al degenen die de open tuinendag organiseerden. Om enkele namen te noemen, Magda, Tineke en Trinette. Het plezier straalde er af. Geen moeite was hun te veel.

Het was natuurlijk ook heel bijzonder om zoveel mensen in de tuin te ontvangen, ook allemaal heel vriendelijke mensen met veel liefde voor de natuur. Het is ook goed om te vertellen hoe belangrijk tuinen zijn voor het klimaat en de natuur. Alle tuinen van Nederland zijn zo groot als de provincie Utrecht. Al die kleine stukjes kunnen bijvoorbeeld de insecten te helpen die het heel moeilijk hebben. Het is bovendien bewezen dat mensen met een tuin veel langer leven. Door de verzorging van je tuin kun je volkomen tot rust komen. 

Het was ook leuk om te horen dat de bezoekers in iedere tuin ideeën opdeden die ze in hun eigen tuin konden realiseren.

Het was ook heel bijzonder om de andere tuinen te bewonderen die meededen. Dat was in de week die daarop volgde. Iedereen was het er over eens dat iedere tuin weer heel anders is. Het maakt ook niet uit of je een grote of een kleine tuin hebt. Zelfs een balkon kan in een mini-tuin herschapen worden. Ook hier weer mensen die heel enthousiast over hun tuin konden vertellen. En dat niet alleen: Magda en Tineke maakten er een feest van met allerlei heerlijke hapjes en drankjes. 

Kortom: de manifastatie open tuinendag was voor mij mijn vrouw en mij een topper.

 

Leendert en Anneke de Boer

En hoe kijken Tineke en Magda als organisator terug op deze dag??

Magda en Tineke hebben dit jaar de Open Tuinen Dag georganiseerd waarvoor veel dank. Er is veel tijd gaan zitten in het zoeken naar de tuinen, de route uitstippelen en wat er verder bij komt kijken. Ze zijn al in het najaar van 2023 begonnen. 

Dit is hun terugblik;

Voor het organiseren van de Open Tuinen Dag fietsen wij door weer en wind op zoek naar geschikte tuinen en hebben we regelmatig leuke ontmoetingen. Soms denkt de tuineigenaar dat zijn/haar tuin niet geschikt is voor de Open Tuinen Dag terwijl wij de tuin juist prachtig vinden. Wij leggen dan uit dat het bij de Open Tuinen Dag gaat om zoveel mogelijk verschillende tuinen, van klein tot groot en van rommelig tot opgeruimd. Elke tuin heeft zijn eigen karakter en is uniek.

De ervaring leert ons dat de tuineigenaar aan de Open Tuinen Dag een mooie herinnering bewaart en dat geldt ook voor de enthousiaste bezoekers!