Nijkerk/Hoevelaken

Recepten Lezing Vergeten Groenten & Eetbare wilde planten oktober 2018
Ella Halma

Pastinaak notencake

50 g gemalen walnoten fijn gehakt, 1 eetl sinaasappelsap, 125 g boter, 200 g suiker, 1 theel kaneel, 2 eieren , 150 g pastinaak fijn  geraspt, snufje zout, 150 g zelfrijzend bakmeel, cakevorm

Verwarm de oven op 160 graden. Vet de cakevorm in en bestuif deze met bloem.

Roer de boter met de suiker en klop dit tot een homogene massa. Meng de kaneelpoeder erdoor. Klop de eieren 1 voor 1 door het mengsel. Schep de noten, pastinaak en sinaasappelsap gemengd met 2 eetl lauw water erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor.

Doe het beslag in de cakevorm en bak deze in het midden van de oven in 50 min gaar.

Fluitenkruidkruidenboter

7 bladeren fluitenkruid, 4 tenen knoflook, 125 g roomboter, zout

Pluk het jonge blad van fluitenkruid en snijd het heel fijn. Plet de teentjes knoflook fijn. Roer het fluitenkruid, de fijn gesneden knoflook en zout door de roomboter. 

Kweepeerjam

500 gr kweepeer geschild, ontdaan van zaad en in stukjes gesneden, sinaasappelsap,  geleisuiker

Kook de kweepeer  in een klein laagje sinaasappelsap gaar.  Pureren en dan de  geleisuiker  ( hoeveelheid zie verpakking) erdoor doen. 4 min koken en klaar. 

Heel lekker is om blaadjes basilicum mee te laten trekken.

Fermenteren.

500 gr aardpeer, ½ liter water, 25 gr zout,

Knollen schillen en grof raspen. Maak pekelwater met 1/2/ liter water en  25 gr zout. Goed roeren. Doe de aardpeer in een pot met een wijde hals en giet de pekel erbij. Leg een plastic zakje met zout water boven op de groente zodat deze onder het water blijft. De pot afdekken met een katoenen doekje en elastiekje. Het geheel  6 dagen op kamertemperatuur laten staan. Als de smaak goed is dan de pot dicht doen en in de koelkast bewaren. Te gebruiken bij een salade.

Dit kan ook met andere kool en knolgewassen.

Algemeen pureerecept

Kook de groente. Giet af en pureer. Doe er zout en peper naar smaak bij.

De meeste puree’s zijn geschikt om te mengen met een aardappelpuree.

Afhankelijk van de smaak kunt u er karwij, nootmuskaat,of kerrie door doen

Soep

Smelt een klontje boter in een pan. Bak een gesnipperd uitje en 1 teen knoflook tot het glazig ziet.

Giet  er dan een groente- of kruidenbouillon bij. Als het geheel kookt dan de gesneden groenten erbij doen.

Waterkers en brandnetels niet koken. De soep pureren met een blender.

Knolselderijsoep

2 uien, 1 knolselderij. 200ml witte wijn, 200 ml melk, 300 ml groente- of kruidenbouillon

Rasp de knolselderij. Verhit de boter in een pan en bak hierin de ui en selderij. Voeg de wijn en melk toe. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout

Evt. room erdoor roeren
 

Knolselderijsalade

Knolselderij, appel, walnoot, mandarijn ( of een blikje mandarijntjes), mayonaise

Snijd de knolselderij in schijven, verwijder de schil.

Schil de appel , breek de walnoten. Verdeel de mandarijn in partjes.

Rasp de knolselderij en appel. Meng deze door elkaar. Roer hier de walnoot en de mandarijn door. Naar smaak kwark of mayonaise toevoegen.

Decoratietip: Voeg stukjes gekookte kip toe.  

Schorseneer

Soep van schorseneren

300 g schorseneren, 1 ui, een klontje boter, 2 laurierbladeren
1 theel. gedroogde tijm of majoraan, 1 theel. gemalen koriander
1 bouillonblokje, 3 d. melk, 1 eetl. maïzena of een ander bindmiddel

Bak de ui in boter, voeg de in stukjes gesneden schorseneren toe.

Bak deze even mee en voeg dan water, melk, laurierblad, kruiden en bouillon toe.

Laat de soep minimaal een kwartier koken en verwijder daarna de laurierbladeren. Pureer de soep naar wens, voeg de slagroom en eventueel water toe. Bind de soep naar wens met maïzena. 

Wortelpeterseliesoep

300 g wortelpeterselie, 1 ui, 2 tenen knoflook, kokosolie, 1 l kippenbouillon, naar smaak verse peterselie en lavas.

Schil de wortelpeterselie en snijd deze in plakken. Schil en snipper de ui en de knoflook.

Verwarm de kokosolie in een pan en doe er daarna de ui bij. Bakken tot deze glazig is. Doe er dan de wortelpeterselie bij met de knoflook. Goed blijven roeren. Na 5 min 1 l kippen bouillon erbij gieten en de peterselie en lavas. Op smaak brengen met peper en zout.

Experimenteer ook eens met laurierblad en tijm.

Waterkerssoep

1 zakje waterkers, 1  aardappel, 1  ui, 2 teentjes knoflook, olijfolie

125 ml groentebouillon, zout, versgemalen peper, 120 ml crème fraîche

Pluk de blaadjes waterkers van de takjes en bewaar ze gescheiden. Schil en snijd de aardappels in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Verhit olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de aardappels en de steeltjes van de waterkers toe. Blus af met de bouillon en laat koken tot de aardappels gaar zijn. Voeg de waterkersblaadjes toe en pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper, verdeel over borden en schep er een lepel crème fraîche in.

                                                                                                      
Brandnetelsoep

Als waterkerssoep. Gebruik de jonge toppen van de plant.

Ella Halma     natuurgeneeskunde

                                    wildplukarrangement- lezingen- voedingscoaching