Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

Na het koude begin van het nieuwe jaar begint de lente zich hier en daar al wat te openbaren. Vogels vliegen af en aan en verschillende planten lopen al uit. Nog even en het is tijd om te genieten van de 2e versie van voorjaarstuinen leden kijken bij leden. Of volg de gezellige Paasworkshop bij Vera de Boer. Wil je inspiratie opdoen en zien wat je met voorjaarsmaterialen kunt maken? Meld je dan gauw aan! Of voor een van de andere leuke activiteiten, zoals een snoeicursus met theorie en praktijk door hovenier Hildegard Steenbrink of een workshop door Tineke Putker tijdens de Algemene Ledenvergadering. En zelfs voor verschillende tuinreizen kun je je al opgeven. Dus lees deze Nieuwsbrief goed om niks te missen! In de Terugblik kun je alvast wat inspiratie opdoen met werkstukken uit de les in januari met het thema “takken en bollen”. Verder kijken we terug op de goed bezochte, interessante lezing over wilde bijen door Pieter van Breugel. In de Tips vind je leuke uitjes in de buurt.  

Foto: Ria Sonderen

Leden kijken bij leden in 2 kleurige voorjaarstuinen

Heel leuk dat we al weer voor de 2e keer elkaars voorjaarstuinen kunnen bezoeken en ervaringen kunnen uitwisselen. Afhankelijk van het weer de komende weken, zal dit op zaterdag 25 februari of op zaterdag 4 maart plaatsvinden. We zijn die dag dan van 10.00-12.00 uur welkom in 2 tuinen met voorjaarsbloeiers. Je kunt zelf kiezen bij welke tuin je begint.

Ria Sonderen laat ons met een kopje koffie graag meegenieten van haar tuin vol bollen helemaal rondom het huis. Haar tuin ligt aan de Gagelhof 5 in Nijkerk.

Jan de Gier nodigt ons uit om zijn voorjaarstuin bij zijn ouderlijke woning te komen bewonderen aan de Heinencamp 26, Nijkerk.

Geniet van deze leden-kijken-bij-ledenvoorjaarsochtend!

N.B. check de Nieuwsflits, website of FB voor de definitieve datum.

 

 

Leer snoeien in 4 dagdelen in februari en maart

Vind je snoeien ook zo lastig? Kom dan naar deze verhelderende snoeicursus. In 2 avonden theorie en 2 ochtenden praktijk legt hovenier Hildegard Steenbrink van Green Hil de basisregels van het snoeien uit. Deze basis kun je op alle bomen en struiken toepassen voor een mooier resultaat. Vaak kan je veel meer snoeien dan je denkt. Sterker nog, “Snoeien doet groeien”. Daarmee heb je ook alvast de eerste basisregel al te pakken! Nu de rest nog...

Datum/locatie:

Theorielessen: donderdagavonden 16 februari en 2 maart, van 19.30-21.30 uur

in ’t Veense Hart, Van Noortstraat 36, Nijkerkerveen.

Praktijklessen: zaterdagochtenden 25 februari en 4 maart, van 09.00-12.00 uur

in een tuin (waar wordt afgesproken op 16 februari).

Kosten voor de totale cursus: € 50,- voor leden, € 60,- voor niet-leden.

De cursus gaat door bij een minimale deelname van 10 personen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je gauw aan via het Aanmeldformulier_snoeicursus. VOL=VOL. 

Vragen kun je mailen naar info@nijkerk.groei.nl.

 

Algemene Leden Vergadering

Als leden onder elkaar, blikken we op donderdag 9 maart terug op het afgelopen jaar. In het sociaal jaarverslag op onze website (Sociaal_Jaarverslag_2022_GB_Nijkerk_Hoevelaken_definitief.pdf) kun je lezen welke activiteiten we in 2022 hebben ondernomen.  Onze penningmeester Trinette Kamphorst leidt ons door het financieel jaarverslag in een flitsende presentatie met mooie foto’s van de activiteiten.

Daarna kun je meedoen met een leuke workshop door Tineke Putker en onze inmiddels traditionele ruilbeurs van zaden, knollen en bollen. Er is ook gelegenheid om gezellig ervaringen uit te wisselen, uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. Graag horen we ideeën voor een interessante lezing, cursus of excursie en maken we ook kennis met nieuwe leden.

De avond is alleen toegankelijk voor leden (entree, workshop en consumpties zijn gratis).

Tijd: 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Locatie: ‘t Veense Hart, Van Noortstraat 36, Nijkerkerveen

Meer informatie op www.nijkerk.groei.nl.

Leuke (gratis) workshop tijdens ALV!

Tijdens de jaarvergadering op donderdag 9 maart kun je een ei op nest, gevuld met bloembolletjes maken. Gedecoreerd met veertjes en eitjes en staand op een plateautje.

Lijkt je dit leuk, geef je dan voor 27 februari op via het aanmeldformulier op de website: ALV-Workshop
Deelname alleen voor leden en na aanmelding!

 

Geplande activiteiten in 2023:

Zaterdag 25 februari of 4 maart

Leden kijken bij leden in elkaars voorjaarstuin

Donderdag 9 Maart

ALV met zaden/knollen/bollenbeurs en een leuke activiteit in ‘t Veense Hart, Nijkerkerveen

Dinsdagen 11 tot 25 april

Plantjesmarkt digitaal

Vrijdag 14 april

Plantjesruil voor leden bij Ria Sonderen

Zaterdag 13 mei

Excursie Kijktuin Klein Boskoop, Stroe met rondleiding

Zaterdag 17 juni

Open Tuinen Dag

Donderdag 30 juni

Tuinenreis naar Limburg

Woensdagavonden in juli

Leden kijken bij leden in elkaars zomertuin

September

Excursie naar Beeldentuin Singer Laren

Oktober

Herfstruilbeurs bij Jacques en Sandra van den Belt

Zaterdagen in Oktober

Leden kijken bij leden in elkaars herfsttuin

November

Lezing over tuinen met wintersilhouet

December

Kerstworkshops

 

Paasworkshop

Woensdagavond 5 april, 19.30– ca. 21.30 uur

Alle materialen zijn aanwezig. Je hoeft alleen mee te nemen: scherp mesje, snoeischaar, draadtang, lijmpistool met voldoende patronen en kratje voor vervoer.

Meer info op https://nijkerk.groei.nl/activiteiten/paasworkshop

Vera de Boer: 06-40903656

Aanmelden via bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com

Houd ook extra goed de Nieuwsbrieven, de website, Facebook of Instagram in de gaten voor alle actuele informatie over onze activiteiten.

 

Donderdag 30 juni: Tuinreis naar Zuid-Limburg

Op 30 juni gaan we weer gezellig met Gerda Faaij op een zeer bijzondere tuinreis. Deze keer naar het prachtige Limburg. Comfortabel met de bus. We krijgen koffie/thee in de tuinen en sluiten de dag af met een 3-gangen diner.

We beginnen bij De Carishof in Klimmen, in Zuid-Limburg. Dit is een prachtige tuin gelegen bij een monumentale Limburgse boerderij in het al even mooie Limburgse landschap. Vanuit de tuin mooie vergezichten over het landschap. Deze tuin is in 2023 voor het allerlaatste jaar open.

Daarna brengen we een kort bezoek aan de nabijgelegen Kwekerij Bastin, een prachtige, kleine kwekerij van mediterrane planten.

Vervolgens naar Hoeve Schettereind in Roosteren in Midden-Limburg. Een prachtige tuin met borders op kleur, een grote boomgaard, leuke zitjes en in het atelier is van alles te zien wat de eigenaresse aan tuin- en huisdecoratie maakt. Ook de sfeervolle woonkamer is te bezoeken.

Als afsluiter bezoeken we de zelf ontworpen Brookergarden van Loek en Anne-Marie Gubbels van 5500m2 in Noord-Limburg. De tuin is gevarieerd van opzet met romantische hoekjes. Verschillende thema's lopen vloeiend in elkaar over met uitgebalanceerde beplanting.

De totaalprijs voor deze compleet verzorgde tuintrip bedraagt € 85,00 p.p. voor leden en € 92,50 p.p. voor niet-leden. Alleen lunch en drankjes bij het diner zijn niet inbegrepen.

We vertrekken om 7.45 uur vanaf de parkeerplaats bij de sportvelden aan de Luxoolseweg. Naar verwachting zijn we daar omstreeks 20.30 u weer terug.

Meer informatie en opgeven via https://nijkerk.groei.nl/activiteiten/tuinenreis-naar-zuid-limburg

 

4-daagse tuinreis naar Sleeswijk Holstein met afdeling Ermelo/Putten

Groei en Bloei Ermelo-Putten organiseert in samenwerking met Garden Tours een 4-daagse Tuinenreis naar Sleeswijk Holstein van maandag 26 juni t/m donderdag 29 juni 2023. Wie hiervoor belangstelling heeft is van harte welkom om aan te sluiten. Informatie en aanmelden via ermelo-putten.groei.nl/activiteiten/excursies/tuinenreis-sleeswijk-holstein-2023

 

Terugblik Lezing “Wilde bijen” door Pieter van Breugel

De prachtige foto’s en intrigerende verhalen van bijenkenner Pieter van Breugel waren zeer de moeite waard! Op donderdag 19 januari hingen wel 30 aanwezigen aan zijn lippen in 't Veense Hart. Allen waren onder de indruk van de vernuftigheid in de bijenwereld. We hebben er samen enorm van genoten.

Zo vertelde hij dat behangersbijen stukjes uit blad snijden... Lange reepjes aan de zijkant van een blad voor de bekleding van hun nest, mooie rondjes als dekseltjes voor de ingang van hun nest. Meer lezen...

Als je de lezing hebt gemist of je wilt meer weten over bijen: www.bestuivers.nl/publicaties

Bekijk foto’s op de website nijkerk.groei.nl/fotos

 

Terugblik Bloemschikles januari bij Vera de Boer

Met het thema takken en bollen gingen 12 deelnemers enthousiast aan de slag in de gezellige ruimte van de Eshof kerk in Hoevelaken. Sommigen eerst nog wat onwennig bij hun eerste bloemschikles. Maar met wat hulp, advies en handige tips van Vera ontstonden er met de meegebrachte materialen 12 heel verschillende werkstukken. Tevreden gingen allen met hun werkstukken naar huis. Ze kijken al uit naar de volgende les in februari.

Bekijk foto’s op de website nijkerk.groei.nl/fotos

 

 

Welkom nieuwe leden:

Wij heten Dhr. P. van Andel van de Bruins Slotlaan, Mw. C. de Jong van de Keienweg en Dhr. R. Bosch aan het van Reenenpark in Nijkerk van harte welkom bij onze afdeling Nijkerk/Hoevelaken en ontmoeten hen graag bij een van onze activiteiten.

 

GROENE UIT-TIPs in de buurt:

Sneeuwklokjesfeest bij De Boschhoeve, Wolfheze, 9-11 februari, 10.00–16.00

Dit lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. Er zijn gespecialiseerde collega-kwekers met een uitgebreide collectie aan sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten. Zie https://www.boschhoeve.nl/activiteiten/sneeuwklokjesfeest/

Foto: Sandra van den Belt

 

Dag van Verwilderingsbolletjes, Kwekerij Jaap Duijs, Otterlo, za 11 feb. 10.00-16.30

Deze kwekerij heeft jaarrond een afwisselend assortiment aan bloeiende bollen-op-pot. Iedere tweede zaterdag van de maand is er een open dag waarop de bloeiende bollen-op-pot van dat moment centraal staan. Zie voor actuele informatie de website: https://www.jaapbol.nl

Fotocollage: Jaap Duijs