Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

Zonnig en droog

                                                                                                      Nieuwsbrief pdf

Wat een zonnige, warme zomer hebben we al gehad. Onze tuinen hebben het soms wel heel zwaar, maar sommige planten doen het juist extra goed daarbij. Dat hebben we tijdens de gezellige leden kijken bij leden avonden ervaren. Lees erover in deze Nieuwsbrief en bekijk de foto’s op www.nijkerk.groei.nl

Je kunt je nog opgeven om je tuin open te stellen voor een leden kijken bij leden zaterdagochtend, in de herfst, via een email naar info@nijkerk.groei.nl Of geef je alvast op voor een van de bloemschikworkshops in het najaar via www.nijkerk.groei.nl. Tot slot zijn er in de omgeving allerlei mogelijkheden voor groene uitjes, zie de TIPS verderop in deze nieuwsbrief.

Ondertussen zijn we ook al druk bezig om leuke activiteiten te organiseren in het najaar en de winter en zelfs al voor volgend jaar. Zie het programma en noteer alvast de data in je agenda. Of geef je meteen op voor de leuke excursie naar Esveld op zaterdag 17 september! Dat belooft een bijzonder leuke dag te worden!

Aanmelden voor Boskoop

Geplande activiteiten van september t/m december 2022:

Zaterdag 10 september: Leden kijken bij Leden in de herfsttuin van Trinette Kamphorst.

Op 10 september bent van 10-12 uur welkom aan de Kardinaal Alfrinklaan 149.

Mijn voortuin is door middel van een grindpad in 2 delen verdeeld. Aan de ene kant staan wat rozenstruiken met andere beplanting, en aan de andere kant hoofdzakelijk hortensia’s en er omheen andere stuiken en kleine beplanting. In mijn achtertuin ziet u eerst de rotstuin met vijver en bruggetje. Loopt u verder naar achteren langs de rotstuin dan komt u op het grasveld met rechts een klein dahliaveldje en daarachter een kasje met onder andere tomaten, een avocadostruik en een citroenstruik. Verder langs het gras ligt een border met prieel omlijst door diverse beplanting. Komt u kijken hoe het er half september uitziet en of de herfstkleuren al goed te zien zijn?
Meer informatie op www.nijkerk.groei.nl

Zaterdag 17 september: Excursie naar Cor van Gelderen / Kwekerij Esveld in Boskoop

Zaterdag 8 oktober: herfstruilbeurs, bij Jacques en Sandra van den Belt

Donderdag 20 oktober: lezing van Koos Dansen over vogels in omgeving van Arnhem

November: gecombineerde workshop met Aeres-leerlingen over plantenkennis

December: Low-Budget Kerstworkshop o.l.v. Alma Slager

 

Bloemschikken met Vera de Boer

Einde zomer workshop: Woensdagavond 28 september of Zaterdagochtend 1 oktober

Herfstworkshop: Woensdagavond 19 oktober of Zaterdagochtend 22 oktober

Begin winter workshop: Woensdagavond 16 november of Zaterdagochtend 19 november

Kerstworkshop: Woensdagavond 21 december

Voor meer informatie en aanmelden: www.nijkerk.groei.nl

Groencafé in bibliotheek Nijkerk:

Zaterdag 17 september 2022  Help de egel

Zaterdag 15 oktober 2022: Fruitbomen

Zaterdag 19 november 2022: Tuin winterklaar maken

Zaterdag 17 december 2022: Diervriendelijke kerststukjes maken

 

Groene UIT-TIPs:

Open dag Dahliavereniging De Amerbloem Amersfoort, zaterdag 27 augustus 2022, 10.00-15.00 uur.

Sinds 1952 kweken leden van dahliavereniging De Amerbloem dahlia’s in vele kleuren, vormen en maten. Tijdens de open dag kunt u rondwandelen door de tuin en op verschillende zitjes genieten van de dahlia’s. Er worden bloemstukken met dahlia's uit eigen tuin en koffie/thee met iets lekkers verkocht. 

Info: Open dag Dahliavereniging De Amerbloem Amersfoort (groei.nl)

Locatie: Dollardstraat 119, 3812 EV Amersfoort

 

Liefhebbersmarkt

in Botanische tuin in Utrecht, zaterdag 3 september, 10.00 - 16.30 uur.

Op de leukste plantenmarkt van Midden-Nederland vind je een fantastisch sortiment planten. Bloembollen, kuipplanten, rotsplanten, vleesetende planten, zaden, bomen en heesters; er is voor iedereen iets moois te vinden. Naast verkopers zijn er ook plantenverenigingen aanwezig die bezoekers vol enthousiasme wegwijs maken in hun hobby. Dit jaar ook plantenverkopers uit andere Europese landen met ongetwijfeld een heel eigen aanbod aan planten. Kijk op de lijst met standhouders wie er allemaal aanwezig zijn.

Info:  Liefhebbersmarkt 2022 - Actueel - Universiteit Utrecht (uu.nl)

 

Floriade

in Almere, t/m 9 oktober 2022

Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die slechts één keer in de 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Ditmaal in Almere met het thema ‘Growing Green Cities’! Groei&Bloei neemt hieraan ook deel, zie www.groei.nl. De Floriade Pas geeft onbeperkt toegang op alle openingsdagen van Floriade van (exclusief kosten voor parkeren, shuttlebus en/ of de boot). Voor meer informatie: floriade.com/nl

Kijk ook eens op de grootste open tuinen website van Nederland en België:

Bezoekmijntuin.nl, de grootste open tuinen site van Nederland

Terugblik: Inspiratie bij traditionele zomerse leden kijken bij leden-avonden.

Deze zomer waren er twee tuinechtparen die hun tuin openstelden.

Woensdag 20 juli, een erg warme dag, waren we met 11 mensen te gast in de mooie tuin van Wilma en Martien Ensink in Putten. Een verrassende tuin met veel leuke paadjes, prachtige heesters en fraaie borders. Op deze warme dag was duidelijk te zien dat Putten veel hoger ligt dan Nijkerk. Met name de phloxen hadden het moeilijk. In een gedeelte van de tuin is een gravelgedeelte aangelegd, geïnspireerd op de tuin van de bekende Engelse Beth Chatto. Droogteminnende planten in een gravel/grind bodem. Wilma onthaalde ons op lekkers en een drankje, en vertelde boeiend over haar tuin. We hebben genoten van de mooie tuin en midzomeravond.

Woensdag 27 juli

waren we met wel 21 mensen te gast in de tuin van Monique en Jurgen Hoogenraad, gelegen in het buurtschap Achterhoek in de Arkemheense polder. De tuin is omgeven door maisvelden en ligt daardoor ook beschut. Deze tuin heeft duidelijk Piet Oudolf-invloeden maar toch met een eigen schwung. Slingerpaadjes met wuivende manshoge grassen voeren je langs interessante kleur- en bladcombinaties. De hoge planten staan stevig rechtop, soms onzichtbaar ondersteund. Steeds nieuwe mooie planten ontdekkend hebben we genoten van deze tuin.
Ook bij Jurgen en Monique hebben we nog een tijd gezellig nagenoten van de mooie avond met een hapje en een drankje. 

 

Beide tuineigenaren bedankt!

Nieuwe Leden hartelijk welkom bij onze afdeling:

C. Visser aan de Tjalk, M.J. Hijwegen aan de Blokhuizersteeg en E. Trap  van de Spoorstraat in Nijkerk,  A. Heyberg, Schimmelpenninck in Hoevelaken, M. van Kooten, Klein Hofweg in Terschuur.