Nijkerk/Hoevelaken

Bezoek mijn tuin

Het juiste moment

Toen ik half augustus de concept nieuwsbrief las met daarin de oproep om je tuin open te stellen voor ‘leden kijken bij leden - herfst’ voelde ik mij direct aangesproken. De lente- en zomeroproep liet ik voorbij gaan, want in de lente is het in mijn tuin nog te leeg vond ik en in de zomer heb ik altijd een aantal weken een soort bloeistop. Maar… vorig jaar vond ik mijn herfsttuin echt de moeite waard met een hele variatie aan kleuren en dus, vind ik dat het nu mijn beurt is om u een kijkje te gunnen in mijn tuinparadijs.

 

Plannen in duigen

Is alles dan perfect? Nee, verre van dat zelfs. Ik rommel maar wat aan. Bij mij geen strakke vakken of kleurenthema’s en er mislukt genoeg. En verder; de droge zomer en de oproep van de overheid om zuinig om te gaan met water hebben ervoor gezorgd dat ook mijn tuin er niet zo florissant uitziet als dat ik zou wensen. In de lente toen er nog regen genoeg viel, verpootte ik sommige planten in de veronderstelling dat ze op de nieuwe locatie zo weer verder zouden groeien. Maar ze hadden er later door droge voeten blijkbaar geen zin meer in en lieten hun blaadjes hangen. En dus kijk ik nu op sommige plekken tegen  bruine grond aan. Toch heeft de zomer ook veel mooie dingen gebracht. Om maar iets te noemen; de vlinderstruiken bloeiden prachtig, en de Persicaria deed het in de volle schaduw geweldig.

 

Wijze raad

En toen kwamen de ontmoetingsmomenten van ‘Groei en Bloei’. We liepen tijdens de tuinenreis als hondjes achter tuinarchitecten aan om maar niets te missen van alle instructies. Eén van onze doorgewinterde dames had goed geluisterd naar een tuinspecialist en vertelde op een zeker moment; ‘om nieuwe bloei in het najaar te krijgen moeten we veel meer knippen. We moeten niet zo bang zijn dat we de plant verknoeien; knippen, knippen, knippen. Ik knoopte de wijze raad in mijn oren. En gisteren; uitgerust van de vakantie en opgefrist door de onweers- en regenbui van eergisteren en met de ‘Leden kijken bij leden-ochtend’ in mijn achterhoofd, stroomde ik al vol met nieuwe groene energie. Ik wist niet hoe snel ik mijn tuinhandschoenen, snoeischaar en kliko moest pakken om uitgebloeide bloemen en geknakte takken van grassen en Persicaria af te knippen. U mag mijn tuin op 10 september komen bekijken, en dan zullen we zien wat dat knippen gaat opleveren!

 

Welkom… nieuwe gezichten!

En verder… vaak zien we bij verenigingsmomenten veelal bekende gezichten, maar ik weet dat er veel meer tuinliefhebbers lid zijn en dus doe ik een oproep aan de tuineigenaren die we minder vaak zien; komt u ook? 10 september tussen 10:00-12:00 uur bent u welkom aan de Kardinaal Alfrinklaan 149.