Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

Zomeractiviteiten

Langzamerhand lijkt alles weer wat normaler te worden, er mogen zelfs weer activiteiten worden georganiseerd. Maar nog wel met inachtneming van de 1,5-meter regel.  Hiermee komen ook onze gebruikelijke G&B activiteiten weer in zicht. Na de vakantie zullen de eerste activiteiten weer plaatsvinden. Maar daarvoor moet er eerst nog van alles worden geregeld. Wij gaan enthousiast aan de slag en houden u op de hoogte. Houd de nieuwsbrief, de website en het Groene Boekje goed in de gaten. Fijn dat we elkaar weer kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. We kijken ernaar uit.

Ondertussen hoeft u zich beslist niet te vervelen.

Volg de beschrijving van Vera de Boer om een echt zomers bloemstuk te maken.  Met een kokosnoot en bloemen (uit de tuin) kom je in zomerse sferen en krijg je vast een echt vakantiegevoel.  

Duik je levende tuin in met je camera en vereeuwig alle kleur en fleur. Genoeg materiaal voor onze fotowedstrijd. En wie weet sleept u een prijs in de wacht…

Of kom in vakantiesfeer met een vakantiebelevenis van Dick van Vaneveld.

Wij wensen alle Groei&Bloeiers een fijne vakantie met uitzicht op leuke activiteiten. Geniet van de zomer!

Zomerbloemstuk

Benodigdheden:

  • Ronde plank van 26 cm
  • Gekleurde Kokosschaal
  • Lijmpistool met lijmpatroon
  • Steekschuimkrans van 25 cm
  • Verschillende soorten fijn groen, zoals Rhuscus, Alchemilla, Blauwe distel, Fresia, Alstroemeria en Roos.

Werkwijze:

Lijm met de lijmpistool de Kokosschaal halverwege rondom tegen de plank zodat het werkstuk stabiel staat.

Laat de steekschuimkrans in ruim voldoende water optrekken waar snijbloemenvoeding aan toe is gevoegd.

Plaats de natte steekschuimkrans op de plank.

Snoei de Rhuscus in kleine stukjes en steek ze rondom, met de klok mee in het steekschuim en verdeeld bovenop de krans.

Ook de Alchemilla wordt in kleine stukjes gesnoeid en eveneens rondom in het steekschuim en bovenop gestoken.

Geef de Alstroemeria's, de fresia's, de distels en de roos een plaatsje.

Plaats het werkstuk op een passende schaal.

Het object kan elke keer opnieuw worden gebruikt; alleen de krans wordt steeds vervangen.

 

Mocht je vragen hebben over de werkwijze of materialen, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

email: bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com

Veel maakplezier en een fijne zomer!

Vera de Boer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S. Meld je aan voor de nieuwsbrief dan hoor je vanzelf wanneer de lessen en workshops weer van start gaan.  www.nijkerk.groei.nl

Fotowedstrijd

Hoe leuk is het om in juli de prachtige, kleurrijke natuur in onze tuinen vast te leggen om er later nog van te kunnen genieten. En nog leuker is het om mee te doen met de fotowedstrijd met als thema “De Levende Tuin”. Alle foto’s van flora en fauna zijn welkom: vogels, vlinders, dieren, bloemen, heesters, bomen, etc. Wie weet zal je foto met de foto’s van andere Groei&Bloei-leden daar in het najaar een prachtige presentatie vormen.

Er zijn leuke prijzen te verdienen, zoals een mini-fotoworkshop “Fotografeer je tuin” en als hoofdprijs een heuse excursie, beide verzorgd door de IVN Fotowerkgroep. Letterlijk een buitenkansje! De IVN Fotowerkgroep zal alle inzendingen beoordelen.

Je kunt tot 1 september je foto(’s) insturen naar info@nijkerk.groei.nl. Vermeld er ook bij waarom je deze foto gekozen hebt.

Vakantiesferen door Dick van Vaneveld

Ons geliefde Italië

Italië is het land waar mijn vrouw en ik het liefst op vakantie gaan. We genieten er van de prachtige taal, de mooie natuur, en vooral de aardige mensen. In elk dorp of stadje is wel iets interessants te zien. Zo waren wij eens in een heel klein winkeltje met een glasplaat in de vloer. Als je op een knopje drukte, ging er een lampje branden in de Etruskische tombe die eronder was. De geschiedenis is er tastbaar. En dan de grote steden Sienna en Orvietto met hun rijk versierde kathedralen, waar je beter niet midden op de dag naar toe kunt gaan. Ga liever ’s morgens vroeg of in de namiddag, dan loop je er rustig.

Op een ochtend wandelde ik al vroeg van Greve (Toscane) naar het middeleeuwse stadje Montefioralle (bloemenheuvel). Ik liep door de wijngaarden van landgoed Zano. De bermen waren blauw van de vogelwikke. Er vloog een hop en het was er doodstil.  Ik bedacht op dat moment dat er geen tijd bestond.  Een eeuwenoud landschap en nergens iets van onze rumoerige 21ste eeuw te bespeuren. Het stadje Montefioralle is omgeven door muren, een soort kasteeldorp, goed bewaard en geconserveerd. Hier stond ik jaren eerder met een lekke band van m’n racefiets. Wat werd ik gastvrij onthaald. Ik mocht bellen - mobiels waren er nog niet -, kreeg te drinken en van betalen was geen sprake. Natuurlijk gingen we die avond eten bij het kleine restaurantje waar ik zo vriendelijk was geholpen. Sindsdien gaan wij als we in de buurt zijn naar Montefioralle.

Vlakbij ligt het dorpje Lamole, wij reden er naartoe om van het uitzicht op Panzano te genieten. Bij de kerk was een parkeerplaats. Meteen hoorden we al de muziek van Vivaldi “De vier Jaargetijden”, het deel de Primavera. Twee violisten en een cellist oefenden voor een optreden. En wij genoten van een privéconcert vol lentemuziek.

En wat eet je daar dan? Simpele gerechten. De smaak van groenten en fruit zijn zo geweldig, die hebben bijna geen bereiding nodig. Een bijzonder gerecht vind ik ”Fiore de Zucchini”. Dat zijn de bloemen van courgettes. Alleen de naam is toch al prachtig! Ik kocht ze eens op de biologische markt, bij een oud mevrouwtje, 10 voor 1 euro. Toen ik wilde betalen schudde ze met haar hoofd, de hele kist kostte 1 euro. Kijk de bloemen na of er geen insekten in zitten. Vaak zit er ook een klein courgetje aan vast. Snij het courgetje klein en fruit even aan in een klein beetje olijfolie. Meng met ricotta, een verse kaas, en een heel klein beetje proschiutto (ham). Het mengsel doe je voorzichtig in de bloemen, en daarna bak je ze heel kort in wat olijfolie. Ze worden ook wel gegeten in een tempurobeslagje en daarna gebakken. Tot slot ook nog een aanrader voor wie salie in de tuin heeft: Pasta met kort gebakken salieblaadjes en bruine boter. Heerlijk!

Dick van Vaneveld