Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

                                                           Nieuwsbrief in pdf

De dagen worden al weer korter, maar er is nog volop te beleven in onze tuinen. Of tijdens onze excursie naar Beeldentuin Singer Laren. Nog maar een week en dan gaan we... Geef je dus nog gauw op als je mee wilt, want VOL=VOL. We kunnen ook voorbereidingen treffen voor de herfstactiviteiten die je in de agenda vindt. Daar lees je hieronder meer over. Of misschien wil je leren om bloemen uit de tuin te schikken in een vrolijk nazomerboeket bij Vera de Boer. Meld je dan gauw aan! Verder hebben we nog bloemschiknieuws en ander nieuws van de landelijke Groei&Bloei, en lief en leed uit onze eigen afdeling. We sluiten af met een paar leuke groene UIT-tips.

 

Geplande activiteiten in 2023:

Zaterdag 9 September                   Excursie naar Beeldentuin Singer, Laren

Zaterdag 14 Oktober                      Herfstruilbeurs bij Jacques en Sandra van den Belt

Zaterdag 7, 21 of 28 Oktober          Leden kijken bij leden in elkaars herfsttuin

Donderdag 9 November                  Lezing over Houtzwammen door Leo Brand

Maandag 17 December                   Low-budget kerstworkshop

Woensdag 20 December                 Kerstworkshop bij Vera de Boer

 

Houd ook extra goed de Nieuwsbrieven, de website, Facebook of Instagram in de gaten voor alle actuele informatie over onze activiteiten.   

 

Zaterdag 14 oktober, 10-12 uur: Herfstruilbeurs

Onze traditionele herfstruilbeurs speciaal voor leden en introducees houden we weer in de tuin van Jacques en Sandra van den Belt aan de Amersfoortseweg 43 in Nijkerkerveen.

Er mogen behalve tuin– of kamerplanten, knollen, zaden en dergelijke ook allerlei tuingerelateerde zaken worden aangeboden, zoals tuinboeken, -materialen, bloempotten, overtollige oogst van noten, fruit of groentes. Of zelfs aanbiedingen om iets uit de tuin te komen halen.

Je kunt hiervoor dus alvast ruilmateriaal bij elkaar zoeken of maken. Bijvoorbeeld te groot geworden vaste planten scheuren en oppotten. Bollen of knollen die u over heeft en zaadjes oogsten. Bewaar ze in een droog zakje met de naam, kleur, hoogte en standplaats erop.

Heb je nog niks te ruilen, maar ben je benieuwd hoe de ruilbeurs in zijn werk gaat? Kom gerust kijken, al was het maar voor de gezelligheid en het uitwisselen van ervaringen. En wie weet blijft er nog iets over, dat net goed van pas komt. Je bent van harte welkom!

 

Bloemschiklessen met Vera de Boer

Woensdagavonden 11 oktober, 15 november en 13 december, 19.30–21.30.

We werken aan de hand van thema’s waar je al je creativiteit in kwijt kan:

11 oktober: blad, bloem, glas en stro
15 november: herfst in al zijn gradaties
13 december: een knipoog naar de kerst

Cursisten nemen zelf een ondergrond, groen, bloemen etc. mee. 

Voldoende kleinmateriaal is aanwezig, zoals verschillende soorten draad, poken, krammen etc. Steekschuim kan worden gekocht voor €0,75/blok. Een week voor dato krijgen cursisten alle informatie en foto’s doorgestuurd.

Locatie: De Eshof Kerk, de Veenslag 16, Hoevelaken

Kosten: €22,50 p.p. voor leden, €27,00 p.p. voor gasten voor 3 lessen, koffie/thee €1,00 /kopje.

Meer informatie op 3 woensdagavonden bloemschikken met Vera de Boer (groei.nl)

Aanmelden via bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com, Vera de Boer, 06-40903656

 

Bloemschiknieuws:

Regiowedstrijden

Het Oost-Nederlands Kampioenschap Bloemschikken (ONKB) vindt plaats op 7 oktober en het Zuid-Nederlands Kampioenschap Bloemschikken (ZNKB) op 5 november 2023. 

Voor meer informatie:

ONK Bloemschikken: lambertha58@gmail.com

ZNK Bloemschikken: znkbloemschikken@gmail.com

 

Bloemschik websites

Naast de landelijke bloemschik-pagina's op www.groei.nl is er nu ook  https://bloemschikken.groei.nl

Op deze pagina staat onder meer informatie over de regiowedstrijden, maar ook over landelijke evenementen waaraan onze bloemschikkers meedoen.  Er is ook ruimte voor leuke nieuwtjes en foto's van de afdelingen om bij elkaar inspiratie op te doen.

 

Fleuramour geannuleerd!

Helaas gaat Fleuramour in september niet door. De kortingsbon in de kortingsgids kan dus niet gebruikt worden.

 

Overlijdensberichten:

In de maand augustus 2023 heeft onze afdeling helaas afscheid moeten nemen van 2 leden: Ton van de Haar en Henk van Hell.

Ton van de Haar is overleden op 4 augustus en mocht 78 jaar worden. Zijn gezondheid was al langere tijd niet de beste, maar dat hij zo plotseling zou sterven had niemand nog zien aankomen.

Hij kon intens genieten van de G&B excursies waaronder het bezoeken van diverse prachtige tuinen.

Hij was de stille kracht achter onze voorzitter Petra: "hij was er altijd voor mij met een luisterend oor en was mijn klankbord als ik ergens op vastliep. Bovendien was hij altijd positief: de kunst van het leven is te accepteren van dat, wat er op je pad komt".

Henk van Hell overleed op 22 augustus op 81-jarige leeftijd. Ondanks zijn ernstige ziekte, heeft hij nog goede jaren gehad waarin hij met Nel net als eerdere jaren aan diverse G&B activiteiten deelnam. Hij genoot ingetogen van de gezamenlijke bezoeken aan tuinen of kwekerijen. Hij liet ons graag meegenieten van zijn planten en deelde graag zijn plantenkennis. Tijdens de ALV in maart kregen Henk en Nel nog een gouden oorkonde uitgereikt voor hun 50-jarig G&B jubileum.

We zijn dankbaar voor de betrokkenheid van Ton en Henk bij de afdeling in de afgelopen jaren. We zullen hen missen bij de activiteiten.

We wensen Petra en Nel en de (klein)kinderen veel sterkte om de draad weer op te pakken.

Op de foto zien we zowel Ton (naast de rolstoel) als Henk (uiterst links) tijdens de excursie in 2021 in de Botanische tuin Utrecht.

 

Hartelijk welkom bij onze afdeling:

Mw. Gijtenbeek-Staal uit de Berkenlaan in Nijkerk. Graag maken we kennis op een van onze activiteiten.

Groene UIT-TIPs:

Zaterdag 2 september, Liefhebbersmarkt in Botanische tuin Utrecht, 10.00 - 16.30. Op deze plantenmarkt vind je bloembollen, kuipplanten, rotsplanten, vleesetende planten, zaden, bomen en heesters. Voor ieder wat wils. Er zijn ook plantenverenigingen die bezoekers enthousiast wegwijs maken in hun hobby. Voor info en de lijst met standhouders https://www.uu.nl/agenda/liefhebbersmarkt

t/m zondag 17 september: IJsselbiënnale
De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met prikkelende kunstwerken langs de IJssel en een cultureel programma onder de naam Nevengeul.

In het thema 'Grondtonen' stelt IJsselbiënnale 2023 de aarde, bodem en grond centraal. Dwingen wij de aarde te leveren wat wij willen, of zijn we in staat te luisteren naar wat de bodem ons vertelt? 

Een fietsroute van totaal zo'n 145 kilometer voert je in 5 etappes door de IJsselvallei, langs landgoederen, waterwerken, natuurgebieden en haar Hanzesteden langs alle kunstwerken en activiteiten. Voor meer informatie zie www.ijsselbiennale.nl

t/m zondag 22 oktober, De Levenstuinen van het Groot Hontschoten, Holthoevensestraat 16  Teuge, woensdag t/m zondag van 10-17 uur.

Een wandeling door de Levenstuinen vertelt een levensverhaal vanaf de tuin van de bevruchting tot en met de tuin van de dood. Elke tuin heeft een eigen sfeer. Er zijn indrukwekkende waterpartijen, zitjes, beelden en een kapel. levenstuinen.nl/nl/bezoekersinformatie/

 

September 2023, Ampies Berg, Verlengde Vaarbekerweg 3, ‘t Harde

Maandag t/m zaterdag van 10-18 uur. De entree is €5 per persoon (liefst contant). Geïnspireerd op Oostenrijk heeft Ampie zijn weiland omgetoverd tot een berg met coniferen, watervallen en zeer veel verschillende soorten bloeiende kuipplanten en eenjarigen! Meer informatie op: http://www.ampiesberg.nl/

In september zijn nog veel meer interessante tuinen te bezoeken. Bijvoorbeeld:

Appeltern Adventure Gardens

Zintuigentuin Barneveld

De Ommuurde Tuin in Renkum

Info:

- Bezoekmijntuin.nl, de grootste open tuinen site van Nederland

- www.dagjeweg.nl/gelderland/tuinen

 

Groei&Bloei Agenda 2024

Heb je belangstelling voor de Groei&Bloei Agenda 2024? Geef dit dan door via info@nijkerk.groei.nl. Bij voldoende belangstelling kunnen wij de agenda bestellen tegen gereduceerd tarief en kun je deze ophalen bij Sandra v.d. Belt, Amersfoortseweg 43, Nijkerkerveen.

Je betaalt dan € 12,65 in plaats van de online-actieprijs tot 15 september € 14,95 of de winkelprijs € 16,95! Meer informatie: nu-te-koop-de-groei-bloei-agenda-2024

OPROEP Foto's van Tulipa Groei & Bloei 150

Heb je mooie foto's van de Groei & Bloei 150 tulp voor de kweker van deze tulp, stuur die dan op aan secretariaat@groei.nl,  met de naam van de fotograaf er bij.

 

OPROEP Jury BlikvangersPRijs

De jury voor de BlikvangersPRijs bestaat uit Angeline Akker (LR en rayon ZHZ), Saskia Breebaart (Platform Webmasters), Dirk Chevalier (LB, juryvoorzitter) en Piet Klandermans (voormalig consulent) en zoekt een vijfde jurylid. Als je denkt dat dit iets voor jou is, stuur dan een mailtje met een korte motivatie naar secretariaat@groei.nl