Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

Herfst

                                                                                                      Nieuwsbrief in pdf

Wat onze tuinen in de zomer tekort kwamen aan water is de afgelopen weken weer ruimschoots aangevuld. De herfst heeft snel en duidelijk zijn intrede gedaan. Nu kunnen we dan ook weer genieten van de prachtige herfstkleuren en de tuin ook al voorbereiden voor volgens jaar. Een prima tijd om planten of bollen te planten, zaden te oogsten en stekjes te maken. Die zaden en stekjes kunnen we dan weer met elkaar ruilen tijdens de herfstruilbeurs  bij Jacques en Sandra van den Belt. Vanwege de landelijke besturendag moesten we deze helaas een week opschuiven naar zaterdag 15 oktober. En het is uiteraard ook de tijd voor het bezoeken van bijvoorbeeld een herfstmarkt in de buurt, kijk maar eens bij de Tips in deze nieuwsbrief.

Workshops

Of misschien vind je het prettiger om binnenshuis creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld met materiaal uit de tuin. Doe dan eens inspiratie op bij Vera de Boer en geef je op voor een of meerdere van haar gezellige bloemschikworkshops in het najaar via www.nijkerk.groei.nl.

Er staan al weer leuke activiteiten voor de komende maanden op het programma. Lees meer daarover en over de geslaagde excursie naar Boskoop in deze Nieuwsbrief. Op de website kun je meer leuke foto’s bekijken.

 

Zaterdag 15 oktober herfstruilbeurs bij Jacques en Sandra van den Belt.

Inmiddels is het een traditie geworden, de herfstruilbeurs speciaal voor  leden en introducees. Op zaterdag 15 oktober zullen we deze weer houden in de tuin van Jacques en Sandra van den Belt aan de Amersfoortseweg 43 in Nijkerkerveen. Er mogen behalve planten, knollen, zaden en dergelijke ook allerlei tuingerelateerde zaken worden aangeboden, zoals boeken, gereedschap of aanbiedingen om iets uit de tuin te komen halen e.d. ‘

Inloop vanaf 10.00 uur om alle ruilwaren uit te stallen, om 10.30 uur beginnen we met ruilen. Om 11.00 uur sluiten we gezellig af met koffie en koek.

 

Herfstbloemschikworkshops

Van natuurlijke materialen maken we een sfeervol herfstbloemstuk.

Woensdagavond 19 oktober of zaterdagochtend 22 oktober

Alle materialen staan klaar, evenals een voorbeeldstuk. Vera de Boer zal tips geven om een prachtig bloemstuk te maken. Je hoeft alleen een scherp mesje, draadtang, snoeischaar en een lijmpistool met patronen mee te nemen. Voor het vervoer is het handig om een doos of kratje en een vuilniszak mee te nemen. Het aantal plaatsen is beperkt, VOL=VOL.

Tijd: Woensdag 19 oktober staat de koffie klaar om 19.30 uur en aansluitend start de workshop die ongeveer 2 uur duurt..

Tijd: Zaterdag 22 oktober staat vanaf 9.45 uur koffie/thee klaar, en start  om 10.00 uur de workshop die ongeveer 2 uur duurt.

Bloemschiklocatie: De Eshof Kerk, de Veenslag 16, Hoevelaken

Kosten: Leden € 22,50, niet-leden betalen € 27,00 p.p., koffie/thee € 1,00 p.p.

Meer informatie op www.nijkerk.groei.nl.

Aanmelden via bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com

 

Donderdag 20 oktober: Lezing "Meer vogels in en om de tuin" door Koos Dansen.

Op donderdagavond 20 oktober 2022 geeft Koos Dansen uit Arnhem een lezing over vogels in en om de tuin. Bijna iedereen vindt het leuk om vogels in zijn of haar tuin te zien en te horen, maar welke kunnen we verwachten en wat we kunnen doen om ze uit te nodigen en te lokken? en uit te nodigen? Zowel de tuin zelf als de omgeving spelen hierbij een rol. Hoe gevarieerder des te meer vogels. Op een landgoed of in een flink park met oud en jong bos, bloemrijk grasland, waterpartijen en wat agrarische activiteiten broeden al gauw 60 tot 70 soorten. Heel wat daarvan komen ook in tuinen. Hoeveel en welke hangt af van de ligging, de grootte, inrichting en het onderhoud daarvan. Vanzelfsprekend spelen de aanwezigheid van bomen, besdragende struiken, beschutting zoals een met klimop begroeide schutting of schuurtje, water in de vorm van een vijver(tje), nestkasten en een gevulde voertafel,vetbollen en/of vogelpindakaas een rol. Zo komen in een gemiddelde tuin al gauw 15 tot wel 35 soorten. Wie mussen, mezen en merels aantrekt met voer, lokt ook de sperwer die op zijn beurt van zangvogels leeft. Verder kijken wij welke andere fascinerende vogelsoorten wij in onze omgeving kunnen tegen komen.    

Koos Dansen was voorlichter en redacteur van Geldersch Landschap & Kasteelen. Nu geniet hij van zijn tuin en de natuur dichtbij, fotografeert en geeft lezingen, onder meer als vrijwilliger van Vogelbescherming.  

Tijd: 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Locatie: ‘t Veense Hart, Van Noortstraat 36, Nijkerkerveen.

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 3,00 p.p.

 

Groene UIT-TIPs:

Floriade in Almere, t/m 9 oktober 2022

De Floriade is er nog maar een weekje! Grijp je kans en bezoek deze wereldtuinbouwtentoonstelling die slechts één keer in de 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Ditmaal in Almere met het thema ‘Growing Green Cities’! Groei & Bloei neemt hieraan ook deel, zie www.groei.nl. De Floriade Pas geeft onbeperkt toegang op alle openingsdagen van Floriade van (exclusief kosten voor parkeren, shuttlebus en/ of de boot). Voor meer informatie: floriade.com/nl

Kijk ook eens op de grootste open tuinen website van Nederland en België: Bezoekmijntuin.nl, de grootste open tuinen site van Nederland

 

Geplande activiteiten van oktober t/m december 2022:

  • Zaterdag 15 oktober (NB gewijzigde datum!), 10-12 uur: herfstruilbeurs, bij Jacques en Sandra van den Belt, Amersfoortseweg 43, Nijkerkerveen
  • Donderdag 20 oktober, 19.45 uur– 22.00 uur: lezing van Koos Dansen over vogels in omgeving van Arnhem in ‘t Veense Hart, Van Noortstraat 36, Nijkerkerveen
  • Donderdag 10 november: 
    Workshop plantencombinaties door hovenier Hildegard Steenbrink in Aeres, Luxoolseweg 1, Nijkerk
  • Maandag 12 december: Low-Budget Kerstworkshop o.l.v. Alma Slager in Aeres, Luxoolseweg 1, Nijkerk

Bloemschikken met Vera de Boer

Herfstworkshop: Woensdagavond 19 oktober en Zaterdagochtend 22 oktober

Begin winter workshop: Woensdagavond 16 november en Zaterdagochtend 19 november

Kerstworkshop: Woensdagavond 21 december

Voor meer informatie en aanmelden: www.nijkerk.groei.nl

 

Groencafé in bibliotheek Nijkerk:

Zaterdag 15 oktober 2022  Fruitbomen

Zaterdag 19 november 2022  Tuin winterklaar maken

Zaterdag 17 december 2022  Diervriendelijke kerststukjes maken

Tjd: Van 10.00-12.00 kunnen bezoekers terecht met al hun groene vragen.

Locatie: Bibliotheek Nijkerk, Frieswijkstraat 99, Nijkerk

Terugblik: Bezoek aan Kwekerij Van Esveld, Boskoop

Op 17 september jl. bezochten we met 17 leden de Plantenkwekerij Van Esveld in Boskoop. Eigenaar Cor van Gelderen hield bij ons eerder dit jaar een lezing over zijn bedrijf. De wijze waarop hij daarover vertelde, maakte ons zeer nieuwsgierig. Vandaar dit bezoek.

Allereerst kregen we bij aankomst koffie geserveerd met heerlijke zelfgebakken appeltaart en cake. Dit in de enige glazen kas die deze kwekerij - in tegenstelling tot veel omliggende bedrijven- nog in stand houdt. Maar dan voor allerlei ontvangsten. Daarna stond Cor van Gelderen klaar om ons het bedrijf te tonen.

Nu ook op eigen grond vertelde hij met passie over het plezier van het kweken. Dat zit hem als vertegenwoordiger van de vierde generatie van dit familiebedrijf in het bloed. Om ons te laten ervaren hoe anders de grond hier in Boskoop is, liet hij ons eventjes dicht om hem heen staan -nu we minder bang zijn voor een Coronabesmetting- , waarna hij met een hoge sprong liet voelen dat de bodem reageert als een matras. Verend, vanwege het veen. De vele plantensoorten die nu gekweekt worden gedijen hier grotendeels uitstekend. Met veel humor en anekdotes vertelde hij over de oorsprong van hier gekweekte soorten zoals de esdoorn. Er staan hier wel 1300 variaties en het is vooral ook de kleur waar hij lyrisch van wordt. Zelfs het oudste exemplaar van Europa is hier te vinden en wordt als een monument in ere gehouden.

Om het assortiment uit te breiden reisde hij veel naar het buitenland, met name naar Japan, daar waar onze esdoorns oorspronkelijk vandaan komen. Op boeiende wijze en met bewondering vertelt hij hoe arts/ bioloog P.F. von Siebold. Deze speelde een belangrijke rol in de 18e eeuw door in Japan een botanische verzameling aan te leggen en zoveel mogelijk planten naar Nederland liet transporteren. Cor heeft tot op de dag van vandaag nog veel contact met kwekers daar, zijn “Japanse vrienden”. Belangrijk bij de esdoorn: vooral niet vertroetelen of water/mest geven dan doet hij het het best.

 

Rondvaart

Dik anderhalf uur hingen we aan zijn lippen om maar niets te missen van zijn verhaal. Na een heerlijke lunch in de kas, was het tijd voor een rondvaart op een schuit waar een oud-kweker als gids ook veel te melden had over dit gebied van kwekerijen. Dat was genieten want het bleef droog en de zon begeleidde ons tijdens de hele vaartocht.

Al met al kunnen we zeggen dat het een plezierige en interessante excursie was op deze nazomerdag. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen op zijn website en op een eerdere aflevering van Binnenste-Buiten  KRO-NCRV, waar een aardig beeld wordt gegeven van hem en zijn kwekerij. Maar nog interessanter: een bezoek aan het bedrijf en je te laten verleide tot het aanschaffen van een fraaie tuinplant!