Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

Herfst

                                                                                   Nieuwsbrief in pdf

De herfstruilbeurs bij Jacques en Sandra van den Belt was zeer geslaagd met 20 enthousiaste leden en een groot, gevarieerd aanbod van ruilmateriaal. Foto’s op onze website. Ook de recente lezing “Meer vogels in en om de tuin” door Koos Dansen was goed bezocht en zeer de moeite waard. Lees meer over deze activiteiten in de Terugblik in deze Nieuwsbrief. En over de activiteiten die gepland zijn in november: bloemschikworkshop en een inspirerende lezing / workshop over plantencombinaties door hovenier Hildegard Steenbrink van Greenhil. Bij de Tips vind je leuke groene uitjes in de buurt.

 

Lezing / workshop "Plantencombinaties" door hovenier Hildegard Steenbrink.

Donderdag 10 november

Op donderdag 10 november 2022 komt hovenier Hildegard Steenbrink van Greenhil ons vertellen over het maken van mooie plantencombinaties. Wat ze tegenkomt tijdens haar werk in verschillende tuinen.

Wat spreekt je aan in een tuin? Sommigen houden van rust, anderen van zoveel mogelijk soorten. Kunnen we verklaren waarom we iets mooi vinden? Verandert dit naarmate je ouder wordt? Hoe vind je een middenweg tussen je liefde voor planten en de beperking van ouder worden. Handige hulpmiddelen kunnen tuinwerk makkelijker maken.

Velen willen graag zo lang mogelijk bloei in de tuin. Dus houd rekening met de seizoenen! Maar hoe doe je dat? Bloei is maar beperkte tijd. Een combinatie van planten maakt het vaak mooi. Bloembollen maken je voorjaar uitbundiger. Zoek ook planten met mooie bladvormen. Wintergroene struiken kunnen structuur geven aan je tuin.

Maar uiteraard vertelt Hildegard niet alleen, ze laat ook veel zien! En we gaan zelf aan de slag in kleine groepjes om eigen top-combinaties van planten te vinden en met elkaar uit te wisselen.

Kortom, het wordt een leerzame avond vol inspiratie om nieuwe plantencombinaties in je eigen tuin uit te proberen.

TIP: Neem een foto of beschrijving mee van je favoriete plantencombinatie.

Tijd: 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Locatie: Aeres, Luxoolseweg 1, Nijkerk.

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 3,00 p.p.

 

Bloemschikken met Vera de Boer

Afgelopen woensdagavond zaten 12 gezellige dames klaar om aan de herfstworkshop te beginnen, ze hadden er enorm veel zin in. Halverwege de workshop en een 2e koffie/thee pauze met iets lekkers erbij (want ook bloemenliefde gaat een beetje door de maag), stonden er 12 prachtige werkstukken klaar om onderling bekeken en gefotografeerd te worden. 

Het was weer hartstikke gezellig en aansluitend meldde zich een aantal dames al aan voor de volgende workshop

Begin-winter workshop

Woensdag 16 november, 19.30-21.30 uur en zaterdag 19 november, 9.30-10.30 uur.

We gaan een ijzeren deurhanger maken. De deurhanger zal prachtig indrogen en kan zowel binnen als buiten worden opgehangen. Er wordt een aantal speciale technieken toegepast. Alle benodigde materialen zijn aanwezig.  Je hoeft alleen een scherp mesje, snoeischaar, draadtang, lijmpistool met patronen en iets voor het vervoer mee te nemen. Geef je snel op, want de ruimte is beperkt.

Locatie: De Eshof Kerk, de Veenslag 16, Hoevelaken
Kosten: Leden € 22,50, niet-leden betalen € 27,00 p.p., koffie/thee € 1,00 p.p.

Aanmelden via bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com

 

Fijne herfst, 

lieve groeten van Vera de Boer en Nelleke André 

 

 

Geplande activiteiten in december 2022:

Maandag 12 december, 19.45-22.00 uur Low-Budget Kerstworkshop

o.l.v. Alma Slager in Aeres, Luxoolseweg 1, Nijkerk

Geef je op via het aanmeldformulier op de website

Meer informatie op www.nijkerk.groei.nl

 

Kerstworkshop o.l.v. Vera de Boer: Woensdagavond 21 december          

Meer informatie: www.nijkerk.groei.nl

Aanmelden via bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com

 

 

Groencafé in Bibliotheek Nijkerk:

· Zaterdag 19 november 2022     Tuin winterklaar maken

· Zaterdag 17 december 2022     Diervriendelijke kerststukjes maken

Geef je alvast op via het formulier op de website: aanmelden diervriendelijke kerststukjes

Van 10.00-12.00 uur  kunnen bezoekers terecht met al hun groene vragen.

Houd ook extra goed de Nieuwsbrieven en de website in de gaten voor alle actuele informatie over onze activiteiten.

 

Terugblik Herfstruilbeurs zaterdag 15 oktober

Groot assortiment

Ieder jaar als de herfst nog “vers” is, kijk ik met plezier uit naar de plantjesruilbeurs bij Sandra en Jacques van den Belt. In hun landelijk gelegen tuin bieden zij ons hiervoor de ruimte. En hoe! Zij zorgen voor lange tafels waar wij als bezoekers meegebrachte planten, bollen, knollen, zaden en andere dingen waar wij als tuinliefhebbers blij van worden, overzichtelijk uit kunnen stallen. De carport biedt ook bij regen ruimte voor een aangename afronding met koffie of thee en  -ook nu weer-  zelfgebakken lekkers.

Advies

Het prachtige herfstweer maakte het op deze zaterdag nog aangenamer om elkaar hier te ontmoeten. Vanaf het gegeven startsein van onze voorzitter rond 10.30 uur kon iedere liefhebber naar hartelust zijn en haar keuze maken. Hoe waardevol zo’n beurs is wordt duidelijk als je naar de juiste naam van een plant zoekt. Vaak kom je terecht bij een commercieel bedrijf en dan zie je behalve de benaming óók welke prijs ervoor gevraagd wordt. Soms is dat schrikken. Hier, bij deze beurs krijg je zelfs verzorgingsadviezen van een ervaringsdeskundige erbij, wat wil je nog meer.

Kruimels

Na een uur waren de tafels vrijwel leeg, bijna alle planten hebben een nieuwe eigenaar gekregen, en van Vera’s amandelrozijnencake en Sandra’s havermoutappelplaatkoek waren alleen nog enkele kruimels over…. Deze ruilbeurs stelde ook dit jaar zeker niet teleur, want het was weer een nuttige maar vooral een heerlijk gezellige ontmoetingsochtend. Volgend jaar weer?

Hanneke van Maurik

 

Terugblik: Leden kijken bij leden Herfst bij Trinette Kamphorst:

Open nazomertuin

Na een voor de natuur verschroeiend hete zomer konden we op 10 september jl. de nazomertuin bezoeken van Trinette Kamphorst in Nijkerk. Dankzij een paar fikse regenbuien die vooraf gingen aan deze dag bleek de tuin weer aardig hersteld. Slechts enkele verdroogde struikjes en vaste planten herinnerden nog aan de verzengende hitte van de laatste maanden. Het gazon kleurde weer groen, de dahlia’s met hun bonte kleuren stonden keurig in verticale stand te bloeien, de trompetklimplant Campis bloeide vrolijk en de Calla’s pronkten met hun knalrode bloemen in hun manden. Dankzij de snelle hulp van man en zonen in de dagen ervoor was de tuin weer toonbaar voor bezoekers.

De tuin is niet groot, maar we stonden verbaasd dat er zoveel “genietplekjes” tussen de beplantingen aangebracht zijn: een overdekte “chill-hoek” voor de jongelui, een romantisch terraszitje voor twee onder het lover, een bankje op een zonnig plekje, en het ruime terras langs de achtergevel. Dan was er nog een plek voor een kasje waar de gekweekte tomaatjes inmiddels wel geoogst zullen zijn. En het kabbelende geluid van stromend water van de kleine vijver tussen het terras en het gazon verhoogde de sfeer in deze alleszins charmante tuin. Staande op het sierlijke bruggetje kon je de goudkarpers zien zwemmen.

Dankzij het zonnige weer op deze zaterdagmorgen, werd de tuin van Trinette goed bezocht. En werden we zeer gastvrij ontvangen waarvoor onze hartelijke dank!

 

 

Terugblik Lezing “Meer vogels in en om de tuin” door Koos Dansen

In het sfeervolle zaaltje van het Veense Hart van Nijkerkerveen heetten we op donderdag 20 oktober Koos Dansen welkom. Al vele jaren is hij vogelaar en verder was hij ruim 21 jaar werkzaam bij Stichting Geldersch Landschap als voorlichter en hoofd voorlichter. Zodra hij startte met zijn presentatie zaten alle 22 aanwezige tuinliefhebbers ademloos te luisteren naar zijn prachtige verhalen en te kijken naar zijn nog veel mooiere foto's. Die foto’s waren niet zo maar gauw even gemaakt, vaak trok hij de natuur in met camera met telelens en een instant schuilhutje. Zo kon hij bijzondere, soms zeer korte momenten vastleggen, een ijsvogel , reiger met prooi, paringsdansen, voeren van jongen, roofvogels in vlucht en nog veel meer.

Hij liet zien hoe in verschillende omgevingen ook veel verschillende soorten vogels en andere dieren voorkomen.  Ook over de jaren zijn de soorten enorm veranderd. Sommige soorten zijn (nagenoeg) verdwenen, zoals de kneu, maar andere soorten komen steeds meer algemeen voor, bijvoorbeeld de zilverreiger en de kolibrievlinder.

Het was in ieder geval duidelijk dat we zelf veel kunnen doen om dieren naar onze tuinen te lokken. Zelfs in tuinen van ca. 50 m2 kunnen al veel soorten voorkomen. Een paar algemene tips daarvoor:  een kleine besdragende boom, bijvoorbeeld lijsterbes, bij– en vlinderlokkende beplanting, een klimplant of haag, water en voeren in de winter.

We sloten als altijd af met de loterij. De bloemstukjes van Vera de Boer en Nelleke Andre en andere prijzen van de loterij vielen in de smaak en velen gingen tevreden naar huis met een leuke prijs.

We bedanken Koos Dansen heel hartelijk voor het delen van zijn bijzondere belevenissen met steeds meer verschillende dieren die hij in de loop der jaren met eindeloos geduld zo treffend en schitterend op foto wist vast te leggen.

 

GROENE UIT-TIPs:

FLOWER ART MUSEUM, Aalsmeer  

 

Een leuk museum voor groenliefhebbers om te bezoeken. 

 

Openingstijden: donderdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur. 

 

Groepen ook op afspraak buiten de openingstijden. 

 

Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl 

 


 

 

Kijk ook eens op de grootste open tuinen website van Nederland en België:

Bezoekmijntuin.nl, de grootste open tuinen site van Nederland

Terugblik Vroege winter workshop bij Vera de Boer op woensdag 16  november

In het knusse zaaltje van de Eshof kerk maakten 7 deelneemsters met hortensia, steeneik, lamsoor en kruisdistel een prachtige krans op een ijzeren frame. Deze zullen mooi indrogen en gaan dan ook zeer lang mee. Bovendien kunnen ze zowel liggend als hangend worden gebruikt.