Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

Maart

Met de versoepelde corona-maatregelen kunnen we eindelijk weer onze reguliere activiteiten organiseren. Dat komt goed uit voor onze Algemene Leden vergadering! De eerste bloemschikworkshop op de nieuwe locatie, de Eshof Kerk in Hoevelaken, is in een klein groepje succesvol verlopen. Aan de volgende workshop kunnen gelukkig weer meer(aspirant) bloemschikkers meedoen. En uiteraard zijn ook weer een inspirerende lezing en een Groencafé in maart gepland.

Groencafé in Bibliotheek Nijkerk, thema “Snoeien”

Zaterdag 19 maart 

Groei&Bloei is samen met IVN op zaterdag 19 maart van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek Nijkerk om al jullie vragen te beantwoorden over “Snoeien”. Zij zullen handige tips geven voor snoeien en dit ook duidelijk demonstreren.

Meer informatie op www.nijkerk.groei.nl.

 

 

Uitnodiging voor de Algemene Leden Vergadering

Donderdag 24 maart:

Algemene Leden Vergadering met bollen/knollen/zadenbeurs en lezing over de geschiedenis van De Schardepot (zie foto hierboven) door Jeanne de Grefte.

Als leden onder elkaar, blikken we terug op het afgelopen jaar. Lees vooraf in het sociaal jaarverslag op onze website (Sociaal Jaarverslag 2021) welke activiteiten we in 2021 hebben gedaan. Als je een idee hebt voor een interessante lezing, cursus of excursie voor dit jaar, laat het ons dan weten. In overleg met jou bekijken we de mogelijkheden. Het Bestuur legt verantwoording af over het gevoerde beleid. Na een korte presentatie van het financieel jaarverslag door onze penningmeester Trinette Kamphorst, vertelt Jeanne de Grefte ons graag over de geschiedenis van haar landgoed De Schardepot. Wie vorig jaar tijdens Open Tuinen Dag de Schardepot bezocht, kon ervaren dat Jeanne er zeer goed in is geslaagd om de tuin naadloos te laten aansluiten op de omgeving van het landschap.

Ruilbeurs

We sluiten de avond af met onze inmiddels traditionele ruilbeurs van zaden, knollen en bollen. Bewaar uw zaden, knollen en bollen nu alvast in een droge papieren zak met daarop de naam, hoogte, kleur en eventuele andere bijzonderheden genoteerd. 

Eindelijk is er dan weer gelegenheid om gezellig ervaringen en ideeën uit te wisselen, uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. Graag maken we ook kennis met nieuwe leden.

De avond is alleen toegankelijk voor leden (entree en consumpties zijn gratis).

Tijd: 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Locatie: ‘t Veensche Hart, Van Noortstraat 36, Nijkerkerveen

Meer informatie op www.nijkerk.groei.nl.

Bloemschikworkshops:

Woensdag 16 maart, 19.30-21.30 uur  Creatief “Maart roert zijn staart”-bloemstuk

Woensdag 6 april, 19.30-21.30 uur  Paasworkshop

Locatie: De Eshof Kerk, de Veenslag 16, Hoevelaken

Voorjaarsbloemschikworkshop “Maart roert zijn staart”

Woensdag 16 maart

Laat je verrassen door Vera de Boer’s creatieve “Maart roert zijn staart”-bloemstuk.  

Alle materialen staan klaar, evenals een voorbeeldstuk. Vera de Boer zal tips geven om een prachtig bloemstuk te maken. Je hoeft alleen een scherp mesje, draadtang, snoeischaar en een lijmpistool met patronen mee te nemen. Voor het vervoer is het handig om een doos of kratje en een vuilniszak mee te nemen.

Tijd: om 19.30 uur staat er koffie/thee klaar, aansluitend start de workshop.

Locatie: De Eshof Kerk, de Veenslag 16, Hoevelaken

Kosten: Leden € 22,50, niet-leden betalen € 27,00 p.p., incl. koffie/thee en iets lekkers erbij.

Het aantal plaatsen is beperkt, VOL=VOL.

Meer informatie op www.nijkerk.groei.nl.

Voor aanmelden: bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com.

Bloemschikcompetitie op Gardenista

En zou u uw bloemschikkunst wel eens of weer eens willen meten met anderen? Grijp dan uw kans bij de Bloemschikcompetitie op Gardenista op de sfeervolle buitenplaats ‘Den Alerdinck’ te Laag-Zuthem, vlakbij Zwolle, van woensdag 25 mei tot en met zondag 29 mei. Gardenista is het groenfestival in Nederland met aandacht voor duurzaamheid, ecologie, groenstyling, tuinen en cultuur. Voor meer informatie en aanmelden, zie de website van Gardenista www.gardenista.nl/bloemschikken

 

 

OPROEP, vrijdag 27 mei 2022

Excursie naar Gardenista, Historische Buitenplaats Den Alerdinck, bij Zwolle. We zullen de kosten delen: 8 euro p.p. (bij min. 15 deelnemers, hieronder is het 12,50) en delen van parkeer- en brandstofkosten. Voor meer informatie: Gardenista is hét groenfestival in Nederland van Groei & Bloei. Wil je mee? Geef dan je naam en het aantal personen door via een email aan info@nijkerk.groei.nl

 

 

Geplande activiteiten van april tot juli 2022:

G&B Agenda te bestellen: https://www.groei.nl/actueel/groei-en-bloei-agenda

  • Zaterdag 9 en 16 april, 10.00-12.00: Leden-kijken-bij-Leden
  • Vrijdag 22 april, 16.00-17.00: ruilmarkt bij Ria Sonderen
  • Zaterdag 23 april, 10.00-14.00: plantjesmarkt bij Aeres en digitaal.
  • Vrijdag 27 mei: excursie naar Gardenista
  • 25 t/m 29 mei: Gardenista, Historische Buitenplaats Den Alerdinck, Laag Zuthem (bi Zwolle)
  • Nationale tuinweek 12 t/m 20 juni,  zaterdag 18 juni, 10.00-16.00: Open Tuinen Dag

Houd ook extra goed de Nieuwsbrieven en de website / Facebook in de gaten voor alle actuele informatie over onze activiteiten.

Groencafé in bibliotheek Nijkerk:

Zaterdag 16 april 2022                Zaaien en stekken

Zaterdag 21 mei 2022                  De dier(insect) vriendelijke tuin

Zaterdag 18 juni 2022                  De eetbare tuin

TERUGBLIK

Lezing ‘Mooie borders, prachtige combinaties’ op donderdag 24 februari.

Met 25 aanwezigen genoten we in het knusse Veensche Hart van de inspirerende lezing van Martje van den Bosch. Vol ideeën om rustgevende of juist uitdagende plantencombinaties te maken in onze eigen tuinen, gingen we huiswaarts. Voor meer informatie zie onze website www.nijkerk.groei.nl

Wie deze plantencombinaties in De Tuinen van Demen wel eens met eigen ogen wil zien of wie de lezing heeft gemist, heeft een heel seizoen de tijd. Zie Leuke UIT-TIPs verderop in deze Nieuwsbrief.  

 

GEVRAAGD: VOORJAARSTUINEN VOOR LEDEN KIJKEN BIJ LEDEN

Naar het succesvolle voorbeeld van andere afdelingen, lijkt het ons leuk om niet alleen in de zomer elkaars tuinen te bezoeken, maar ook in het voor- of najaar. Wilt u op zaterdag 9 of 16 april van 10.00-12.00 andere leden van uw prachtige voorjaarsbloeiers laten meegenieten? Stuur dan een mailtje naar info@nijkerk.groei.nl. •             

Leuke UIT-TIPs:

Floriade in Almere, 14 april t/m 9 oktober 2022

Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die slechts één keer in de 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Ditmaal in Almere met het thema ‘Growing Green Cities’! De Floriade Pas geeft onbeperkt toegang op alle openingsdagen van Floriade van (exclusief kosten voor parkeren, shuttlebus en/ of de boot). Voor meer informatie: floriade.com/nl

De Tuinen in Demen, 24 april t/m 4 september 2022, elke donderdag en zondag, 11.00-17.00 uur

Prachtige combinaties en bijzondere planten in een tuin van 1,5 ha met een gezellige theeschenkerij.

Zondag 24 april: Bollendag

Zondag 12 juni: Alles gaat over rozen

Voor meer informatie: www.detuinenindemen.nl

TUINMARKT TIP

Tuinmarkt bij kasteel Hernen op zaterdag 4 juni 2022, 10.00-17.00 uur. 

Traditioneel is er jaarlijks op de eerste zaterdag in juni rond het historische kasteel van Hernen een sfeervolle tuinmarkt voor de echte tuinliefhebber. Een 40-tal deelnemers uit België en Nederland komen met hun eigen, vaak zeldzame collecties planten en struiken en aan de tuin gerelateerde artikelen. Voor meer informatie: www.tuinmarkthernen.nl