Nijkerk/Hoevelaken

Terugblik "wilde bijen" Pieter van Breugel

De prachtige foto’s en intrigerende verhalen van bijenkenner Pieter van Breugel waren zeer de moeite waard! Op donderdag 19 januari hingen wel 30 aanwezigen aan zijn lippen in 't Veense Hart. Allen waren onder de indruk van de vernuftigheid in de bijenwereld. We hebben er samen enorm van genoten.

Zo vertelde hij dat behangersbijen stukjes uit blad snijden... Lange reepjes aan de zijkant van een blad voor de bekleding van hun nest, mooie rondjes als dekseltjes voor de ingang van hun nest. 

Dus we mogen trots zijn als deze bijen in onze tuinen huizen.  En zandhoopjes tussen stenen… door mieren zou je denken, maar dat zouden ook wel eens zandbijen kunnen zijn... Maar daarover hoeven we ons niet druk te maken, deze zandbijen vliegen slechts 6 weken. Als het zand bezwaarlijk is, kunnen we zonder de bijen teveel te storen ‘s avonds het zand even wegvegen.

Als groenliefhebbers kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de leefomgeving van bijen, want 55% staat op de rode lijst. Bijen hebben water nodig en vooral bloemen, bloemen en bloemen…. Sommige bijen leven alleen op specifieke planten, bijvoorbeeld de wormkruidbij op boerenwormkruid en grote klokjesbij op campanula…. Meer algemene bijenplanten zijn: wilg, klimop, fruitbomen, bessenstruiken, kattenstaart, kaasjeskruid, margriet en boterbloemen.

Bijenhotels zijn ook heel goed, maar dan liefst zelfgemaakt, zo diep dat er 4-5 broedsels achter elkaar in passen. Zoals we zagen op foto’s met een inkijkje in nesten van verschillende bijen, gemaakt in plastic buizen.

Als je de lezing hebt gemist of je wilt meer weten over bijen: www.bestuivers.nl/publicaties

Bekijk foto’s op nijkerk.groei.nl/fotos