Montenegro door Henny van der Wilt

Na een hartelijke begroeting met Henny van der Wilt, -we verheugen ons altijd op haar komst-  stak ze van wal voor de 30 verwachtingsvolle toehoorders in Verpleeghuis De Pol in Nijkerk.

Tijdens de lange wandeltochten door het ruige berggebied van Montenegro moest soms zelfs over rotspuin geklauterd worden. Ze toonde ons een gevarieerde flora. Door de unieke kalkrijke bodem zijn er endemische planten (die alleen daar voorkomen) zoals de typische pijnbomen, de Ferula en het Dalmatische geelwitte viooltje. Maar er groeien planten die ook in onze tuinen goed kunnen groeien. Variërend van droogtebestendige planten zoals vlier, venkel, euphorbia en saxifraga en tot vochtminnende schaduwplanten zoals mansoor, mossen en varens.

Er waren helaas maar 2 bewoners van De Pol zelf aanwezig. Alles was keurig verzorgd door de medewerkers. Leuke prijzen werden er bij de loterij gewonnen aan het einde van de avond, zoals een vogelhuisje en verschillende  bloembollen.

Volle bak bij Coen Jansen

Als Coen Jansen uitgenodigd wordt als spreker op een ledenavond, dan hoef je niet bang te zijn dat je zonder nieuwe informatie thuis komt. Hij vertelt veel en graag over zijn werk als kweker van vaste planten. Dit was dan ook de reden dat er voor het eerst een groep MBO studenten, hoveniers in opleiding aanwezig was en deze avond als studie-uur mochten registreren. Enkele leden bezochten al eerder zijn interessante kwekerij in het Overijsselse Dalfsen. En na deze avond weten we zeker dat er weer anderen daar een kijkje gaan nemen, om alle besproken en getoonde planten met eigen ogen te bekijken. En zeker begrijpelijk om enkele planten aan te schaffen. Coen Jansen betrok het 63-koppige, gemêleerde publiek erbij door het stellen van vragen over ervaringen met verschillende plantensoorten. Zoals over de vele varianten van de Galanthus, ofwel het sneeuwklokje. De Galanthus Arnott is een aanbeveling met haar zoete geur. De gemakkelijk te onderhouden Epimedium zagen we in verschillende toonwaarden,  sterk, bladhoudend en gedijt uitstekend op vochtige grond als bodembedekker. Geurt heerlijk in april als ze in bloei staat. Wel in februari even de grasmaaier erover heen, daar knapt ze van op! En zo passeerden er nog ettelijke planten de revue.

Dutch Wave

Tips kregen we genoeg van deze enthousiaste kweker, dat is altijd mooi meegenomen na zo’n avond. Let bij het aanschaffen van de zeer decoratieve bamboe op de groeikracht. Er zijn ook soorten die niet woekeren, belangrijk om te weten. En houd de groei van pot- en kuipplanten in de gaten. Draaien de wortels in de pot dan is het hoogtijd voor actie: verpotten of delen.

Weleens gehoord van de “Dutch Wave”? Onder invloed van de inmiddels wereldberoemde Piet Oudolf legt men hier tuinen aan met wilde planten die m.n. afkomstig zijn uit de droge gebieden in Noord-Amerika en Azië, uit de prairies en de steppen. Deze worden hier geselecteerd en gekruist, kortom gecultiveerd voor een sterke begroeiing. Ook dat is het werk van deze groene ondernemer. En spreker waar we nog graag vaker naar luisteren! Bekijk ook zijn informatieve website vooraf, dat is een tip van ons!