Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

Herfst...

Wat keken we uit naar de geplande lezing “Heerlijke Herfst” van Gerard van Buiten, hortulanus van  de Utrechtse Botanische Tuinen.

Maar helaas, vanwege de landelijke, gedeeltelijke lock-down heeft het bestuur besloten om alle activiteiten die op de planning staan voor oktober niet door te laten gaan. Het is uiteraard erg jammer, maar het is beter om nu verstandig te zijn. We moeten met elkaar Corona onder controle krijgen en het aantal contacten zo klein mogelijk houden.

Dit houdt in dat afgelopen zaterdag 17 oktober het Groencafé niet is gehouden en dat donderdag 22 oktober de Lezing van Gerard van Buiten is gecanceld. Gerard van Buiten was het er helemaal mee eens  dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en de lezing beter konden cancelen. Maar ook al weten we tegenwoordig niet meer welke plannen door kunnen gaan, we blijven plannen maken voor een leuke herfstactiviteit in november in de hoop dat deze dan wel door kan gaan. We houden jullie op de hoogte! En als kleine compensatie willen we jullie hier met een aantal foto’s laten meegenieten van de rijk met bessen gevulde heesters, prachtige herfstkleuren en paddenstoelen.

En gelukkig hebben we - uiteraard geheel volgens de Corona-maatregelen – nog wel met veel plezier onze herfstruilbeurs gehouden in de tuin van Jacques en Sandra van den Belt, waar we nu nog volop van nagenieten.

Herfstruilbeurs

Met tafels en kratten in een O-opstelling en ontsmettingsmiddel bij de ingang en 12 enthousiaste leden waren we helemaal corona-proof. Een regenbuitje kon ons niet deren. Net als voorgaande jaren was het weer gezellig en was er weer een interessant aanbod met niet alleen tuinplanten. Zoals Marijke Kroon ons vorig jaar allemaal voorzag van ananasplanten die de hele zomer rijk bloeiden en een kamerplant die terecht “Poederkwast” genoemd wordt en nu zowaar staat te bloeien! Ook nu waren er kuipplanten zoals uit pluizen opgekweekte oleanders. Een zelf gekweekte geelgroene tabaksplant die we op ons 50-jarig jubileum aan open tuinenbezoekers uitdeelden. En nog veel meer mooie planten! Tijdens  de koffie en thee werden tips, ideeën, ervaringen en zelfs telefoonnummers uitgewisseld. Spontaan werd zelfs een tuin aangeboden voor open tuinenbezoek. Ieder ging tevreden en verwachtingsvol weer richting huis. Elk vrij uurtje zijn we (nog)  bezig met het planten van onze nieuwe aanwinsten! Dat kost tijd, want je haalt in een tuin gauw heel wat overhoop als het gaat om een ideaal plekje voor je gescoorde Helleborus of herfstanemoon enz. enz. We hopen dat jullie ook allemaal voldoening halen uit onze gezamenlijke buiten-hobby!

Fleurigheid binnen en buiten

Maar we willen jullie ook graag wat inspiratie aan de hand doen om prachtige, originele  bloemstukken te maken met Vera’s beschrijvingen om binnen of buiten van te genieten. 

Voordeurkrans

Materialen:

  • Wilgentenen (kan ook Cornus- en/of leilindetakken zijn) 
  • Clematispluizen
  • Elzenpropjes
  • Bessen van het peperboompje
  • Ingedroogde hortensiabloemen
  • Gelderse roos (viburnum) bessen
  • Oasis bindwire (papierband waar een ijzerdraadje in zit)

Werkbeschrijving:

Van wilgentenen (of Cornus- en/of leilindetakken)  een kransvorm vlechten.

Maak daarop Clematispluizen , Elzenpropjes, bessen van het peperboompje, ingedroogde hortensiabloemen en Gelderse roos (viburnum) vast met kleine stukjes Oasis bindwire.

Deze krans kan prima buiten gehangen of neergelegd worden op een groot bord met een windlicht met kaars...

Op onze website www.nijkerk.groei.nl vinden jullie meer voorbeelden en foto’s van kransen.

Ik hoor en zie heel graag hoe jullie eigen werkstuk eruit ziet.

Voor info en vragen: bloemschikkenbijgroeienbloei@gmail.com

En meld je zonder enige verplichting aan voor de nieuwsbrief via www.nijkerk.groei.nl

Vera de Boer

Blijf gezond allemaal en hopelijk gauw tot ziens zodra het weer kan!