Nijkerk/Hoevelaken
bekijk online
Nieuwsbrief

2021 gaan we digitaal

Allereerst een gelukkig en gezond nieuw jaar.

Onze eerste lezing dit jaar staat gepland op 14 januari en kan door de huidige coronamaatregelen natuurlijk niet door gaan. Wij laten ons niet zo snel uit het veld slaan en zijn op zoek gegaan naar alternatieven. In 2021 nemen wij u daarom mee naar digitale bijeenkomsten en hopen dat u deze leerzame lezingen ook met plezier zult bezoeken. In deze nieuwsbrief ook weer een leuk verhaal van Trinette over een droogbloemen bloemstuk.

Over de prijsuitreiking fotowedstrijden en de uitzending door A1 Mediagroep: hebben we nog geen nadere informatie voor u. "In vorige nieuwsbrieven hebben we gemeld dat A1 mediagroep in december een uitzending zou maken over de fotowedstrijd “De levende tuin”. Helaas is deze uitzending door grote drukte bij A1 Mediagroep tot nader order uitgesteld. We houden u op de hoogte. “

Lezing Plaagbeestjes gaat Online

Lezing Plaagdieren in de tuin door Suze Peters gaat door!

Maar wel aangepast! Namelijk via Zoom en 2 weken later, dus op donderdag 28 januari.

Bij andere afdelingen, zoals Salland, hebben ze inmiddels goede ervaringen opgedaan met online lezingen. Wij maken dankbaar gebruik van hun tips om jullie eindelijk ook weer een leuke lezing aan te bieden.

Zo’n Zoom-presentatie bijwonen lijkt misschien moeilijk, maar dat valt reuze mee. Iedereen die een PC met microfoon, laptop, tablet of smartphone met internetverbinding heeft, kan meedoen. We zullen een duidelijke uitleg sturen over hoe het in zijn werk gaat. Voor wie wil, bieden we ook hulp en de mogelijkheid om vooraf te oefenen.

Net als bij onze lezingen in het Aeres begint op 28 januari om 19.15 uur de inloop, maar dan nu online. En ook al is dat dan op afstand, het is meteen een leuke gelegenheid om elkaar even te zien en te spreken. Onze voorzitter Petra van de Haar zal Suze introduceren. De lezing duurt ca. 30 minuten. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen.

Geef u op voor het bijwonen van de online presentatie door het sturen van een email naar info@nijkerk.groei.nl met als onderwerp ZOOM.  U ontvangt van ons dan de instructies hoe u mee kunt doen.

We hopen op een grote belangstelling!

Lezing Plaagdieren in de tuin; van vertrappen naar vertroetelen

De kranten staan vol over hoe slecht het gaat met de natuur en de biodiversiteit. Dus als je geen chemisch poeder of verdelgende spray meer wilt gebruiken om onkruid en plaagdieren te bestrijden; wat dan wel? Hoe tuinier je zonder gif?

Suze Peters schreef er een boek over; Het Plaagdierboek (www.suzepeters.nl,

https://www.facebook.com/Onkruidboek/Een leerzame en praktische gids met alle ‘lastige tuinbeestjes’ in de hoofdrol, zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol in de tuin beter te begrijpen, merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote ‘tuinweb’.

Suze zal aan de hand van de bladluis uit de doeken doen hoe dit web werkt. En hoe je ermee aan de slag kunt in je eigen tuin. Na deze avond ga je anders naar plaagdieren kijken. Je leert ze kennen en begrijpen, zodat je meer tolerantie voor ze zult hebben. En ga je vanzelf minder vertrappen en meer vertroetelen.

 


Droogbloemen bloemstuk

Wandelen

Recent ging ik op pad voor een afscheidskado voor een collega. Omdat we op vrijdagmiddag na de lunch altijd tijdens onze wandeling even bij de kringloop binnen wandelen, vond ik het leuk om daar iets te vinden. Het is tegenwoordig tenslotte ‘hot’ om iets te kopen in een winkel waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Maar wat? Dat wist ik nog niet.

Rondneuzen

Een bevriende vriendin had ik om raad gevraagd in de categorie ‘welke kleur past in haar woonkamer’. Daar kwam een mooi antwoord op terug: roestbruin en blauw. Inmiddels had ik al bedacht dat een bloempot een ‘altijd goed’ cadeau zou zijn, dus speurde ik in de kringloop naar een roestbruin kleurige bloempot. En ja hoor…, daar ergens op een plekje waar je hem niet zou verwachten stond hij treurig weggestopt in een hoekje. Maar wat een mazzel had ik; het was zelfs een stevige rumtopf (rumpot) met afdrukken van fruit in het glazuur ingebakken! Toen ik eenmaal in de wachtrij stond om mijn schat af te rekenen voor een schamele € 2,50, vond ik al dat mijn cadeau nog niet compleet was. Een lege bloempot weggeven is tenslotte net als een snoepzak zonder snoep erin.

Wintersilhouet

Eenmaal in de auto droomde ik verder. Ik had namelijk al een kleine verzameling bloemen als proef op zijn kop op zolder hangen om te drogen. Prachtige stelen van de Grote Waterweegbree, en ik had enorme stengels van Papaver. Maar de mooiste vond ik nog de stengels van de Grote Kaardebol. Daarbij moest ik nog denken aan een goede vriend die een jaar daarvoor al beweerde dat de Grote Kaardebol het hele jaar leuk was: eerst lila bloemen, daarna zaad voor de vogels en tenslotte prachtig wintersilhouet. Ik ontdekte nu pas dat hij helemaal gelijk had! Tijdens het plukken van alle stelen wist ik eerst niet goed wat ik met deze stelen zou doen, maar toen ik eenmaal in mijn hoofd had wat een prachtig bloemstuk ik met de rumtopf bloempot kon maken, was ik dolblij met wat ik al had. Gelukkig had ik nog ruim 2 weken de tijd om in mijn tuin te speuren naar geschikte bloemen die ik nog snel kon drogen.

Verzamelwoede

Eenmaal thuis speurde ik op internet naar ‘droogbloemen’, en jawel hoor; Op de website bij ‘dailygreeninspiration’ kwam ik het volgende lijstje tegen: Amarant, Bolderik, Dahlia, Duizendblad, Grassen, Hemelsleutel, Hortensia, IJzerhard, Juffertje-in-het-groen, Kaardenbol, Kattenstaart, Melde, Muskuskaasjeskruid, Perzikkruid, Roos, Allium, Venkel, Zilveralsem, Zonnebloem, Zuring, Liriope, lavendel, Lampionplant. Vele soorten daarvan stonden op dat moment bloeiend in onze tuin. Opgetogen ging ik met een schaar naar buiten. Ik was vooral blij met de grote hoeveelheid Liriope die prachtig blauw/lila stond te bloeien. Maar ook Verbena, dahlia’s, grassen, blauwe hortensia, enz. knipte ik af en nam ik mee naar boven om op zolder bij de ketel te drogen te hangen aan een lijntje met knijpers. Tijdens een mooie wandeling op de Puttense heide nam ik stiekem nog wat heide mee en takken met blauwe bessen. Ook deze verdwenen naar zolder om netjes in het donker te drogen. Bij de Intratuin kocht ik speciaal steekschuim voor droogbloemen. Inmiddels kon ik het niet laten om elke paar dagen even te spieken of het drogen goed ging. Ik was verbaasd hoe goed de kleuren bleven! Ook de grassen waren prachtig geworden!

Droogbloemengeluk

Toen kwam de dag dat het bloemstuk gemaakt moest worden. Bosje voor bosje haalde ik alle bloemen van zolder naar beneden en legde alles soort bij soort op de grond. Ik begon met de Grote Waterweegbree omdat dat de grootste en luchtigste takken waren. Daarna de Grote Kaardebol, en IJzerhard. Telkens keek ik van verschillende kanten welke takken ik waar in kon steken. De takjes heide en Liriope waren ideaal om het steekschuim te verstoppen. Uiteindelijk was de rumtopf helemaal gevuld en waren de kleuren in balans. En wat zo leuk was; ik had nog genoeg materiaal over om voor mijzelf ook een bloemstuk te maken! Zo geniet ik nu nog dagelijks van al mijn bloemen terwijl het buiten inmiddels winters, donker en koud is. Laat deze droogbloemen hype nog maar even voortduren, ik kan me er prima mee vermaken!

Trinette Kamphorst

Amaryllis, bloem van de maand januari

Vera's prachtige bloemstukken staan op onze website.