Nijkerk/Hoevelaken

Lezing “Klimaatbestendige tuinen en plantencombinaties” door Eric Meijer


Datum: Donderdag 28 oktober
Tijd: 19.45 uur tot ca. 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. 
Locatie: Aeres VMBO & MBO, Luxoolseweg 1, Nijkerk

 

Hoe bereiden we onze tuin beter voor op heviger stortbuien en droogte ?

Ons klimaat verandert. Ook al nemen we nu drastische maatregelen, de gevolgen van o.a. opwarming en CO2-verhoging zullen nog wel even doorgaan. In 2019 haalden we zelfs temperaturen van boven de 40 graden en hebben we voor het zoveelste jaar op rij een substantieel watertekort. Dit zal de komende jaren nog wel vaker voorkomen. Wat is er vervelender dan na een vakantie thuis te komen en de halve tuin verdroogd te zien of om in de zomer, veel tijd en liters schoon drinkwater te moeten spenderen aan het overeind houden van onze groene paradijsjes. Of om na hevige stortbuien de tuin weer blank te zien staan? Dat kan ook anders, we hebben onze tuin tenslotte om er van te genieten…

In deze lezing vertelt Eric Meijer ons welke maatregelen we zelf kunnen nemen in de tuin om zowel langdurige hitte en droogteperiodes te doorstaan, alsmede hevige stortbuien. Dus hoe kunnen we droogte het hoofd bieden met o.a. technische oplossingen, bodembewerking en met name juiste plantkeuze. Maar ook hoe kunnen we overvloedig water afvoeren en wellicht opslaan voor droge periodes. Laat u verrassen met ideeën! Voor meer informatie: www.meijertuinontwerp.nl en: www.nijkerk.groei.nl.

Kosten zijn  €3,00 voor niet-leden, gratis voor leden. Lootjes van €0,50  en koffie of thee met een koekje zijn voor €1,00 verkrijgbaar tijdens de inloop en in de pauze.

Lezing Engelse tuin door Cor van Gelderen van kwekerij Esveld

Datum: Donderdag 11 november in bibliotheek van Nijkerkerveen,

In deze lezing wordt u door Cor van Gelderen meegenomen op een tuinreisje naar Engeland. Elk jaar bezoekt hij in Engeland met een club kwekersvrienden niet alleen bekende publiekstuinen, maar ook kleinere gespecialiseerde kwekerijen. Altijd op zoek naar leuke nieuwe of spannende vergeten planten. Engeland is immers al anderhalve eeuw de schatkamer van Europa op tuinplantengebied. De Engelsen waren pioniers in Amerika en China, maar ook in kleinere landen als Nepal en Bhutan, waar de “plant hunters” alles verzamelden waar hun oog op viel. En dat was nogal wat!

PlantenTuin Esveld, de bekende Boskoopse kwekerij, heeft een geschiedenis die ook al bijna anderhalve eeuw terugvoert. En Esveld heeft ook een lange traditie in het verzamelen van planten. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat we in de lezing veel onbekende pareltjes uit de plantenwereld gaan zien. Maar natuurlijk ook toppers uit Engeland die ook in Nederlandse tuinen niet mogen ontbreken. Want wat maakt de Engelse tuinen zo bijzonder? De planten!

Maar natuurlijk wordt het geen droge opsomming van allemaal onbekende bomen en struiken. Cor van Gelderen neemt ons echt mee de tuin in. Dat wordt genieten van prachtige tuinen gefotografeerd in verschillende seizoenen.

De lezing vindt plaats van 19.45 uur tot ca. 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Deze keer in de sfeervolle nieuwe bibliotheek van Nijkerkerveen, centraal gelegen tussen Nijkerk en Hoevelaken. Het Veense Hart, van Noortstraat 36, Nijkerkerveen.

Kosten zijn  €3,00 voor niet-leden, gratis voor leden.

Lootjes van €0,50  en koffie of thee met een koekje zijn voor €1,00 euro verkrijgbaar tijdens de inloop en in de pauze.